Magyarország | 2021. 02. 11. – 14:00 |
Fotó: Hagyományok Háza

Hirdetés

E szürke időszakban a Hagyományok Háza farsangi vígasságra invitál. A tematikus napon a nézők felidézhetik az egykori szokásokat, valamint köcsögduda készítésével és fánk sütésével maguk is aktív részesei lehetnek az ünnepnek.

Az ünnep kitüntetett része életünknek, hiszen ez a jól megérdemelt pihenés, az öröm, az együttlét és a jóleső visszatekintés ideje.

A hagyományos falusi társadalomban a jeles napokra mindenki felkészült és felkészítette környezetét is. Az emberek testben és lélekben megtisztulva, a szűkebb és tágabb környezetét rendbe szedve, feldíszítve, a legszebb ruháit előkészítve leste a hétköznapokból kilépés pillanatát.

Az egész család várta otthonába a vendégeket, a mulatságokat, a felvonulásokat, az ünnepi misét és a bőséges lakomákat is.

Idén a kerek évfordulóját ünnepli a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes, ezért a tematikus nap középpontjában a régi idők ünnepei állnak.

Az érdeklődők megismerhetik, hogy elődeink miként élték meg a jeles napokat, mi volt a titka annak, hogy ezeket a kitüntetett pillanatokat az egész közösség, a falu apraja-nagyja epekedve várta. Ezen izgalmas napok alkalmat adtak meditációra: hogyan lehet ilyenkor kicsit hátrahagyni a hétköznapokat, testileg, lelkileg felkészülni és felkészíteni a környezetünket az önfeledt vigasságra.

A vízkereszt és húshagyó kedd közé eső, hosszabb-rövidebb farsangi időszak a lakodalmak, a nagy mulatságok, a maszkos felvonulások és a bőséges ételfogyasztások ideje.

E hetek szokásokban bővelkednek, s tele vannak szimbólumokkal, hiedelmekkel,

praktikákkal és önfeledt nevetéssel.

Az együttlét alkalmat adhat az elvégzett munka számbavételére, és mód nyílik a jövő feladatainak átgondolására is. 

A Hagyományok Háza idei első tematikus napján arra invitálja a vendégeit, hogy nyissanak be virtuális termeibe, fedezzék fel a régi idők farsangi szokásait, tárgyait, tegyék próbára tudásukat online játékokkal, készítsenek köcsögdudát, csörgőt és fonjanak egyedül, vagy családi körben.

A sikerélmények lázában menjenek ki a konyhába, süssenek fánkot, visszatérve, nevessenek a BaHorKa társulatán és a válogatott hazugságmeséken és… feledkezzenek el a télről és a kijárási tilalomról a Poklade fergeteges koncertjén.

Farsangoljunk együtt február 14-én, s várunk mindenkit a virágvasárnapi és pünkösdi tematikus napra is!

Hagyományok Háza


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!