Kárpátalja | 2021. 01. 31. – 07:07 |
A badalóiak gyülekezeti közösségben méltatták a magyar kultúra napját.. Fotó: Jakab Lajos

Hirdetés

Bár a Himnusz megszületése bölcsőjének számító Szatmárcsekéhez a kárpátaljai települések közül Badaló esik a legközelebb, a Tisza-parti községben korábban nem tartottak megemlékezést a magyar kultúra napján. Mivel a két falu testvértelepülési kapcsolatot ápol egymással, ilyenkor a badalói gyülekezet néhány tagja vett részt a szatmárcsekeiek rendezvényén, melynek keretében a megemlékezés koszorúját helyezték el Kölcsey Ferenc síremlékénél. Így volt ez még tavaly is, de az azóta ránk telepedő világjárvány – mint oly sok mindennek – ennek a hagyománynak is felborította a forgatókönyvét. Ezek után a badalóiak gyülekezeti közösségben méltatták vasárnap a magyar kultúra napját.

A helyi református templomban Sápi Zsolt lelkipásztor hirdette az igét, amelyben arról is szólt, hogy minden nemzet számára fontos, hogy ápolja és őrizze hagyományait és kultúráját, amelynek szerves része a himnusza, ami a magyarság esetében ráadásul egy imádság is egyben.

Az igehirdetés után Jakab Lajos helyi családorvos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke köszöntötte a közösséget, majd rövid történelmi áttekintést tartott a 198 éve, 1823. január 22-én, a Tisza másik partján, Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc által megalkotott Himnusz jelentőségéről. ,,Cseke. Január 22. 1823. A Himnusz kéziratának első oldalán ez a dátum szerepel, így szöveghűen. E napon fejezte be Kölcsey Ferenc ódáját Szatmárcsekén. Pennáját letéve, akkor még nem gondolhatta, hogy műve majdan a magyarság nemzeti imája lesz. Ez nem éltet császárt és királyt, nem szólít fegyverbe, nem helyezi az országot más nemzetek fölé, nem hirdet véres bosszút, és még csak nem is pattogó induló. A mi himnuszunk csupán ima, fohász a magyarok Istenéhez.”

Ezt követően Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze, a badalói presbitérium tagja szavalta el a Himnusz mind a nyolc versszakát.

A folytatásban a KMKSZ helyi első embere arról beszélt, hogy olyan időket élünk, hogy nem csak magyar nyelvünk, kultúránk és identitásunk ellen, hanem himnuszunkkal szemben is kifogásokat emelnek, amit nem is olyan régen tapasztalhattunk meg annak egy nyilvános fórumon történő elhangzása után. Mint mondta, mindez mégsem akadályozhat meg bennünket abban, hogy ne gyakorolhatnánk hitünket, ne használhatnánk anyanyelvünket, ne emlékeznénk meg magyar kultúránkról, így a himnuszunkról is. Ne féljünk, merjük hangoztatni, hogy Isten, áldd meg a magyart!...

A megemlékezés végén a gyülekezet együtt énekelte el a himnuszt.

(tamási)


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 4. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!