Kárpátalja | 2021. 01. 25. – 09:00 |
Fotó: a KMKSZ Badalói Alapszervezetének Facebook-bejegyzése

Hirdetés

A KMKSZ Badalói Alapszervezete és a Badalói Református Egyházközség vasárnap gyülekezeti közösségben emlékezett a Magyar Kultúra Napjára, amelyet 1989 óta azért méltatunk ilyenkor, mivel Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én Szatmárcsekén fejezte be nemzeti imánk, a Himnusz megírását.

Talán sokan nem tudják, hogy a kárpátaljai települések közül

a himnusz bölcsőjének számító Szatmárcsekéhez legközelebb testvértelepülése, Badaló helyezkedik el,

az itt élők legtöbbször hallják is, amikor megszólal a csekei református templom harangja - írja a KMKSZ Badalói Alapszervezete Facebook-oldalán.

"Békeidőben" ilyenkor mi is Szatmárcsekén szoktunk emlékezni, ahol a jellegzetes csónakos fejfáiról ismert református temetőben a megemlékezés koszorújával adózunk Kölcsey Ferenc síremlékénél. Az idén, sajnos, erre nem volt lehetőség, így a Badalói Református templomban méltattuk a himnusz születését - olvasható a bejegyzésben.

Sápi Zsolt, lelkipásztor igehirdetését követően Jakab Lajos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke történelmi visszatekintésben emlékezett nemzeti imánk születésének körülményeiről,

annak jelentőségéről nemzetünk számára.

Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze előadásában hangzott el Kölcsey Himnuszának teljes szövege, majd a gyülekezet együtt énekelte el az imádságot.

A megemlékezésen is elhangzott:

most, amikor annyi támadás éri magyar nyelvünket, kultúránkat, nemzeti identitástudatunkat

és Himnuszunkat is, ne féljük hirdetni: Isten áldd meg a magyart!

Korábban hírt adtunk arról, hogy a magyar kultúra napját méltatták Beregszászban. Minden évben január 22-én a világ magyarsága megemlékezésekkel adózik a jeles eseménynek.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Potápi Árpád János iskolai vetélkedők nyerteseinek adott át díjakat Csíkszeredában.Iskolai vetélkedők erdélyi nyerteseinek adott át díjakat szombaton Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) a magyar kultúra napja alkalmából tartott csíkszeredai rendezvényén.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!