Románia | 2021. 01. 24. – 17:07 |
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j) átadja Vadász Norbertnek, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Líceum diákjának a Szakma Sztár vetélkedő egyik győztesének járó díjat a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2020-as programjainak - Miénk a város, Szakma Sztár, Sakkjátszótér program - díjátadóján a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen Csíkszeredában,  az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában 2021. január 23-án. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) rendezte ünnepségen átadták a szervezet díjait is. MTI/Veres Nándor

Hirdetés

Iskolai vetélkedők erdélyi nyerteseinek adott át díjakat szombaton Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) a magyar kultúra napja alkalmából tartott csíkszeredai rendezvényén.

Az államtitkár köszöntő beszédében megemlítette: a magyar kultúra napja lehetőséget nyújt arra, hogy ne csak az ezen a napon keltezett Himnuszra és szerzőjére, Kölcsey Ferencre emlékezzünk, hanem mindarra, ami a magyarokat összeköti. Hozzátette: a magyar kormány ezeket az összekötő dolgokat próbálja erősíteni száz évvel a trianoni békeszerződés után, és a szétszakítottságában is erős nemzetben gondolkodik.

Potápi Árpád János felidézte: az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évévé nyilvánította a 2020-as évet, a nemzetpolitikai államtitkárság pedig az erős magyar közösségek tematikus évének a programjait hirdette meg. E tematikus évek tervezett programjaiba szólt bele a koronavírus-járvány, melynek következtében újra leereszkedtek a korábban légiesített határok a Kárpát-medencében.

Az államtitkár úgy vélte: mindezek ellenére, tíz év munkája és a megváltozott nemzetpolitikai gondolkodás következtében ma erősebb a magyar nemzet, mint tíz, húsz vagy harminc éve.

Azt is megemlítette: a koronavírus-járvány arra kényszerítette az államtitkárságot, hogy költöztesse az online térbe a vetélkedőit, és ez olyanok számára is megteremtette a bekapcsolódás lehetőségét, akik korábban kimaradtak e programokból.

"Bárhogy alakul a világ, az új módszerek a nemzetpolitikának is eszközei maradnak" - jelentette ki.

Potápi Árpád János elismerő szavakkal illette a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét. Mint megegyezte: az RMPSZ a legnagyobb civil szervezet Erdélyben, és a legnagyobb pedagógusszervezet a Kárpát-medencében.

A rendezvény keretében adták át a nemzetpolitikai államtitkárság által szervezett Miénk a város és Szakma sztár vetélkedők székelyföldi díjait, valamint az óvodáknak szánt Sakkjátszótér képességfejlesztő program eszközcsomagjait.

Az RMPSZ is ez alkalommal adta át szakmai díjait. A szövetség Apáczai-díjban részesítette dr. Tódor Imrét Az iskolaválasztás döntésmechanizmusai című tudományos munkájáért.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!