Kárpátalja | 2020. 12. 17. – 08:25 |
Fotó: Kurmay Anita

2020 nem az az év, amikor bővelkedhetünk koncertekben, színházi előadásokban, zenés-táncos mulatságokban. Az év nagy részét home office-ban töltöttük, várva, hogy valamelyest enyhüljön a járvány, s az élet visszatérjen a régi kerékvágásba. Karácsony közeledtével még inkább erősödik bennünk a vágy a család, a közösség, az összetartozás iránt.

Így vannak ezzel a beregszászi színház színészei is, a közönség szeretete, vastapsa számukra is nagy jelentőséggel bír. Ezért egy merőben új műfajt, a felolvasószínházat szeretnék meghonosítani vidékünkön. A Minden dolgok könyve című darab szűk körben tartott premierjére december 7-én került sor. Azonban, hogy minden érdeklődő kiélvezhesse az előadás nyújtotta katarzist, több alkalommal is színpadra viszik. December 16-án, a karantén szabályok teljes betartása mellett, ismét bemutatásra került a darab a Fedák Sári Kulturális Központ pódiumszínpadán.

A történet főhőse, Thomas, furcsa dolgokat tapasztal: sellők és trópusi halak úszkálnak az amszterdami csatornákban, békák hada dörömböl a bejárati ajtón, a szomszédasszony pedig vén boszorkány. A szigorú katolikus családban nevelkedő kisfiú számára a hit is egészen mást jelent, mint a családját verbálisan és fizikálisan is bántalmazó apjának. Thomas bensőséges, baráti viszonyban van Jézussal, aki gyakran megjelenik előtte. A fiú élénk, sokszínű fantáziáján keresztül látja a világot, ám eközben állandóan és mindentől fél. „Hogyan lehetek boldog?” „Először is meg kell tanulnod nem félni” – tanácsolja neki a szomszéd Amersfoort néni, aki a zene, a könyvek és a beszélgetések révén megnyitja a kisfiú számára a külvilágot. Thomas mindent leír a kockás füzetébe, a „Minden dolgok könyvébe”, így próbálja meg értelmezni és feldolgozni a körülötte zajló eseményeket. A környezetében élők segítségével végül ráébred arra, hogy lehet másképp is élni, mint folytonos félelemben.

A mély érzelmeket, gyötrődést, kínt felvonultató darab megtekintése szinte fáj a nézőnek is, főként, mikor látja, hogy az apa „a jóra nevelés” célzataként bántalmazza gyermekeit, feleségét. Azonban a színészek zseniális játéka, mimikája, gesztusa nagyszerűen oldja fel ezeket a nyomasztó jeleneteket. Mindig van egy humoros, mosolyra fakasztó monológjuk, elszólásuk, amelyek szinte el is feledtetik az előbbi fájdalmakat. A darab kicsikhez és nagyokhoz egyaránt szól, hiszen az útkeresés, a hit kérdéseit járja körbe.

A kortárs holland szerző, Guus Kuijer írása alapján készült darabot Gyevi-Bíró Eszter rendezte. A főszerepekben Szilvási Szilárd, Ferenci Attila, Vass Magdolna, Fornosi D. Júlia és Gál Natália látható, akik egyszerre több karaktert is megszemélyesítenek a felolvasószínház nyújtotta különleges közegben.

-nitta-

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 52. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!