| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Beregszászon az elmúlt vasárnap, a magyar kultúra napjának előestéjén Cserniga Gyulának, a Bereg Alkotó Egyesület elnökének a festményeiből nyílt kiállítás a beregszászi római katolikus egyházközség Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban. Az ökumené jegyében szervezett tárlat megnyitóján csaknem ugyanolyan számban vettek részt református, mint római katolikus hívek. Talán mindez nem meglepő, ha tudjuk, hogy a művész a beregszászi református gyülekezet lelkésze.

A kiállítás megnyitójának napján kezdődött ökumenikus imahétre utalva a szervezők nevében Jakab Eleonóra, a beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Bonkaló Beáta tanuló tolmácsolásában nemzeti imánkat hallgathattuk meg. Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul ünnepi beszédében arra emlékeztett, hogy a 2020-as esztendő nem csupán az összetartozás éve, hanem egyben a magyar kultúra megkülönböztetett éve is, melyre színvonalas programok sokaságával készül a Kárpát-medence magyarsága.

Cserniga Gyula képeiről szólva pedig a diplomata úgy fogalmazott: ezek rendkívüli színérzékkel megfestett lelkiesült tájak.

Látni, láttatni, s eközben látatlannak maradni, így foglalta össze Cserniga Gyula alkotói munkásságának lényegét Pusztai-Tárczy Batrix, a művész barátja, aki arra is figyelmeztetett, hogy bár a most kiállító művész igencsak szerteágazó tevékenységet folytat, mindig igyekszik a háttérben maradni, mivel számára nem saját személye, hanem az általa képviselt ügy a legfontosabb. A kiállítás címének – Part – a megválasztása sem véletlen, mivel a partnak itt szimbolikus jelentése van. Két part között hömpölyög életünk folyója is, mint ahogy gyakran érezzük úgy, hogy valaminek a partján állunk, miközben zajlanak körülöttünk az események. Pusztai-Tárczy Beatrix arra is rámutatott, hogy a művész tájképein a transzcendens motívumok állandóan felfedezhetők. Ég és föld, magasság és mélység, fény és sötétség ott pulzál az alkotásokon.

Cserniga Gyula köszöntőjében szintén az alkotásokban rejlő spirituális töltetről szólt, azokról a titkokról, amelyek megfejtése olykor komoly szellemi teljesítményre sarkallja mindazokat, akik teljes mértékben meg kívánják érteni és befogadni ezeket az alkotásokat.

Ez a plusz mondanivaló a legtöbbször lelkünk tükröződései.

A kiállítás képeit szemlélve megállapíthatjuk, hogy Cserniga Gyula sokoldalú művész. A realista tájfestészet mellett nem idegen számára a nonfiguratív ábrázolásmód sem.

A tárlatot Bence Barbara és Hapák Alexandra énekelőadása, Tarpai Júlia fuvolajátéka, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola harmonikaegyüttesének előadása tette igazán felemelővé.

A kiállítás megnyitóját megtisztelte jelenlétével Keresztes Dénes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) országos alelnöke, valamint Pál Lászlóné, a KÉSZ nyíregyházi szervezetének elnökségi tagja.

Eszenyi Gábor

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés