Spanyolország | 2021. 02. 09. – 09:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Spanyolországban 47 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt három napban, több mint 30 ezerrel kevesebbet mint a múlt hétvégén - közölt a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn.

A szaktárca szerint az elmúlt 24 órában mintegy háromezer új esetet diagnosztizáltak az országban, a járvány kezdetet óta csaknem 3 millió esetben igazolták a koronavírus-fertőzést - írja az MTI.

Százezer emberből átlagosan 667-en fertőzöttek, ami a legkedvezőbb adat január közepe óta.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az adatok a járvány további mérséklődését mutatják, de az esetszámok még mindig nagyon magasak, így továbbra sincs itt az ideje a lazításnak.

Mint mondta, nagyon enyhe javulást lehet tapasztalni a kórházak intenzív osztályain is, de a Covid-betegek aránya még mindig átlagosan 43 százalék felett van. Hat tartományban, illetve autonóm városban meghaladja az 50 százalékot.

A járvány egy éve alatt 29,9 millió koronavírus-tesztet végeztek el Spanyolországban. A január 29-e és február 4-e között készült, mintegy 1,7 millió tesz 11,5 százaléka lett pozitív.

A koronavírus eddig több mint 62 ezer ember halálához vezetett, 1580-an az elmúlt egy hétben hunytak el.

Fernando Simón beszámolt arról, hogy a koronavírus elleni vakcina első dózisát már 2,1 millióan kapták meg, mindkét adaggal több mint 786 ezer embert oltottak be.

Tájékoztatása szerint a vírus brit mutációját 479 fertőzöttnél igazolták eddig,

a dél-afrikai variánst két, a brazil változatot egy esetben szűrték ki.

A javuló tendenciák ellenére több tartomány, egyebek mellett La Rioja, Navarra, Kasztília és León arról döntött hétfőn, hogy meghosszabbítja az érvényben lévő korlátozó intézkedéseket.

Ezzel szemben Katalónia óvatos enyhítést kezdett egy-egy órával meghosszabbítva a vendéglátóhelyeknél a nyitvatartási sávokat reggeli és ebédidőben.

Az edzőtermek 30 százalékos létszám mellett újra kinyithatnak, és visszatérhetnek a jelenléti oktatásra a zeneiskolákban, valamint az egyetemek első évfolyamában.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 106,4 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Oroszországban 16 ezer alá csökkent az új koronavírus fertőzöttek száma. A napi növekmény 0,4 százalék volt, az új esetek 10 százaléka tünetmentes.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!