Nagy-Britannia | 2021. 02. 09. – 16:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A brit kormány tervei szerint a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak érkezésük után is, még a karanténidőszak alatt el kell végeztetniük legalább egy koronavírus-tesztet.

Jelenleg csak beutazásuk előtt kell 72 óránál nem régebbi negatív tesztet felmutatniuk - írja az MTI.

A brit egészségügyi minisztérium keddi – egyelőre csupán vázlatos – ismertetése alapján a tervezett intézkedés mindenkire vonatkozik, aki külföldről érkezik.

A szaktárca szóvivője hangsúlyozta:

a cél a behurcolt fertőzések teljes körű kiszűrése és az esetleges újabb koronavírus-variánsok azonosítása.

Hozzátette: a tesztet még a kötelező tíznapos karantén lejárta előtt el kell végeztetniük a külföldről érkezőknek.

A minisztériumi illetékes nem részletezte, hogy a beutazóknak milyen típusú és hány szűrővizsgálatnak kell alávetniük magukat Nagy-Britanniába érkezésük után.

A BBC rádió nem hivatalos értesülése szerint az elképzelések között szerepel, hogy a külföldről érkezőknek a karanténidőszak második, majd nyolcadik napján is koronavírustesztet kellene végeztetniük.
Arról sem hangzottak el még részletek, hogy ezeknek a szűrővizsgálatoknak a költségei kit terhelnének.

A minisztériumi szóvivő közölte: az intézkedést hamarosan teljes egészében ismertetik.

A brit kormány már három hete érvényben lévő rendelkezése alapján a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak indulásuk előtt is el kell végeztetniük egy koronavírustesztet, és csak e szűrővizsgálat negatív leletének felmutatása után kezdhetik meg utazásukat.

Ezt a koronavírustesztet az indulás előtt legfeljebb 72 órával lehet elvégeztetni.

A külföldről érkezőket a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos nagy-britanniai karantén alól, sőt a kedden bejelentett újabb intézkedés alapján ezen időszak alatt kell majd elvégeztetni az újabb koronavírustesztet.

A brit kormány nemrégiben átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba, azokból az országokból pedig, amelyekben tömegesen tűntek fel új koronavírus-variánsok, teljesen megtiltotta a beutazást a külföldieknek.

A tilalom a legtöbb dél-amerikai országra és Afrika déli államaira, valamint – szoros dél-amerikai, főleg brazíliai utazási kapcsolatai miatt – Portugáliára vonatkozik.

Ezekből az országokból a brit állampolgárok és a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek hazatérhetnek, de a tervek szerint jövő hétfőtől nem otthonukban, hanem kijelölt kereskedelmi szálláshelyen kell eltölteniük a tíznapos karantént.

Korábban hírt adtunk arról, hogy két hónapja először nem találtak új koronavírus esetet Kínában. Az érintett területeken a kedvező adatok tükrében csökkentik a készültségi fokozatot.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Csehországban emelkedik a napi koronavírus fertőzések száma. Kórházi kezelést 5811 személy állapota igényelt, ami viszont 250-nel kevesebb, mint egy hete.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!