Horvátország | 2021. 02. 08. – 09:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az elmúlt egy hétben csökkenő tendenciát mutatott az új koronavírus fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 276 új fertőzöttet azonosítottak.

A járvány kezdete óta számuk elérte a 235 402-öt. Egy nap alatt 25 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5169-re emelkedett - írja az MTI.

Kórházban 1142 beteget ápolnak, közülük 107-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2748.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője vasárnap a sajtónak úgy nyilatkozott: bár jók a járványügyi adatok, február 15-ig, a jelenlegi intézkedések lejártáig nem enyhítenek.

Mindazonáltal bejelentette: megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a szigorításokon megyénként változtassanak. Ott, ahol jobb a járványkép, nagyobb engedményeket tesznek - húzta alá.

Zágráb városában és a délnyugat-horvátországi Lika-Zengg megyében hétfőn már a középiskolások is visszatérhetnek az iskolapadokba. A válságstáb korábban jóváhagyta, hogy az iskolák ügyében az oktatási minisztérium a megyei válságstábokkal egyeztetve hozzon döntést arról,

mely tanulók számára kezdődhet meg ismét a hagyományos oktatás.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 498-cal 173 702-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 11 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3623-ra emelkedett.

A koronavírusos betegek közül 931-en vannak kórházban, 160-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 15 707.

A kormány pénteki döntése szerint az ország egész területén kinyithattak a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók, a dolgozókat pedig hetente kell tesztelni az új koronavírusra. Egyes szolgáltatásokat is csak azok vehetik igénybe, akik rendelkeznek 24 óránál nem régebbi PCR- vagy antigén teszttel. Ilyenek például a kozmetikai kezelések vagy a masszázs.

A hétfői munkaszüneti nap után keddtől az egész ország területén megnyithatnak az óvodák,

és megkezdődik az oktatás az elemi iskolák első három osztályában.

A legtöbb régióban a jobb járványügyi helyzet miatt már február 2-ától nyitva tarthatnak az oktatási és nevelési intézmények.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az orosz ortodox egyház 145 papja halt meg a járványban. A jelentés szerint jelenleg 366 pópa és  szerzetes részesül gyógykezelésben az új koronavírusos megbetegedés miatt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Romániában hétfőtől megnyitják az iskolákat. Az elnök szerint a diákok többsége visszatérhet az iskolapadokba.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES