Románia | 2021. 02. 03. – 09:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Romániában február 8-ától, a második iskolai félév első napjától megnyitják az iskolákat és óvodákat azokon a településeken, amelyeken nem rendeltek el vesztegzárat a koronavírus-járvány miatt.

A döntést Klaus Iohannis államfő jelentette be kedden, azt követően, hogy Florin Citu miniszterelnökkel, és az illetékes kormánytagokkal közösen elemezték a járványhelyzetet - írja az MTI.

Az elnök szerint a diákok többsége visszatérhet az iskolapadokba,

de azokon a településeken, ahol magas a fertőzési ráta, ott csak a diákok egy része vehet részt személyesen az órákon.

Az óvodások és az 1-4 osztályos diákok számára - a karantén alá vont települések kivételével - mindenütt megnyitják a tanintézményeket, tehát azokon a településeken is, ahol magas a fertőzési ráta. Ahol közepes szintű a fertőzés terjedése, ott a záróvizsgákra készülő 8. és 12. osztályok számára is megszervezik a jelenléti oktatást, a többi osztály viszont távoktatási rendszerben marad.

A tanév elejéhez hasonlóan most is színkódokkal jelölik a különböző forgatókönyveket, de Iohannis nem pontosította, hogy milyen lakosságarányos fertőzési rátánál alkalmazzák a zöld, sárga, és vörös forgatókönyvet. Arra sincs egyértelmű szabály, hogy mikor rendelnek el vesztegzárat Romániában egy-egy településen.

Tavaly ősszel azokon a zöld kategóriába sorolt településeken nyitották meg az iskolákat az összes diák számára, ahol a megelőző két hétben nem érte el a lakosság 1 ezrelékét az újonnan diagnosztizált fertőzöttek aránya, és csak ott zárták be a tanintézményeket, ahol a fertőzési ráta meghaladta a 3 ezreléket.

Az 1 és 3 ezrelék közötti fertőzési ráta számított tehát sárga, a 3 feletti pedig vörös forgatókönyvnek.

A vendéglők, mozik és színházak esetében azonban az 1,5 ezrelékes fertőzési aránynál húzták meg határvonalat Romániában a zöld és a sárga forgatókönyv között.

Iohannis azt ígérte: az iskolanyitás feltételeit és az új védekezi szabályokat szerdán közös rendeletben fogja részletezni az oktatási és egészségügyi miniszter.

Romániában tavaly november 9-én a járvány második hullámának megfékezése érdekében költöztették országszerte az internetre az oktatást, amikor a naponta diagnosztizált fertőzések átlaga meghaladta a 6500-at. Jelenleg a napi 2400 új eset számít átlagosnak.

Korábban hírt adtunk arról, hogy meghaladta a tízmilliót a beadott oltások száma Nagy-Britanniában. A brit kormány eddig 407 millió dózist rendelt hét gyártótól a koronavírus elleni vakcinából.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Lengyelországban tovább lassult a koronavírus-járvány. Az új igazolt fertőzések száma hétfőn 171-gyel kevesebb volt, mint egy héttel ezelőtt.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!