Ukrajna | 2021. 02. 02. – 12:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában a polgárokra 2021 februárjában számos változás vár. Többek között változások lesznek a gázárakkal kapcsolatban, a koronavírus-járvánnyal járó karanténban, valamint az élet más területein. 

A Podrobnosztyi.ua hírportál összegyűjtötte, mi vár az ország lakóira 2021 februárjában.

Oltás

Már a jövő hónapban megkezdődik a koronavírus elleni oltás Ukrajnában. Volodimir Zelenszkij elnök szerint a vezető vállalat első milliós adagja a közeljövőben kerül az országba. Később Ukrajna további 200 ezer oltást kap.

Adaptív karantén

Az adaptív karantén február 28-ig tart Ukrajnában. Ez azt jelenti, hogy bizonyos már megszokott korlátozások továbbra is érvényesek lesznek az országban.  

Gázár

Február 1-től a fűtési szezon végéig vagy a karantén végéig egy köbméter gáz ára 6,99 hrivnya lesz. Ez egy határár, és a gázszolgáltatók nem fogják tudni ennél magasabbra emelni az üzemanyag árát. A Naftohaz Ukrajna állami vállalat februárra a gáz árát köbméterenként 6,86 hrivnyáért kínálja a lakosság számára. Fontos, hogy azok, akik 2020-ban csatlakoztak az éves díjcsomaghoz, a szerződés feltételeitől függően köbméterenként 4,73, 5,24 és 6,45 hrivnyát fizetnek.

ZNO-2021

Február 1-től kezdődik a külső független tesztelésre való regisztráció, mely március 5-ig tart majd. A ZNO résztvevője legfeljebb öt tantárgyat választhat ki: 

  • Május 21 – kémia 
  • Május 24 – olasz, német, francia nyelvek 
  • Május 25 – angol nyelv
  • Május 28 – matematika 
  • Június 1 – ukrán nyelv, ukrán nyelv és irodalom 
  • Június 4 – Ukrajna történelme 
  • Június 7 – fizika
  • Június 10 – biológia
  • Június 15 – földrajz 

Nemzetközi küldemények 

Február 1-jétől az Ukrán Posta útján csak online lehet majd nemzetközi szállítmányokat kezelni. Azok számára, akik ezt meg akarják tenni, be kell lépniük személyes fiókjukba, akár a mobilalkalmazáson, akár az APE rendszeren keresztül. Ez a követelmény az árucikk-csatolmányokkal ellátott, ajánlott csomagokban, ajánlott kis csomagokban, M méretű táskákban, bevallott értékű nemzetközi postai küldeményekben küldött nemzetközi szállítmányok vámáru-nyilatkozatainak nyilvántartására vonatkozik.

Szabadnapok

Februárban az ukránoknak nem lesz további szabadnapjuk. Az ország lakói 20 napot dolgoznak majd.

Korábban hírt adtunk arról, hogy karanténkönnyítések lesznek Ukrajnában. A Miniszteri Kabinet fontolgatja Ukrajna adaptív karanténra való áttérésének lehetőségét. Egyes régiók enyhíthetik a korlátozásokat a sárga vagy zöld karanténzóna szintjére.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában 19 millió ember él szegénységben. Számos nemzetközi szervezet szerint Ukrajnában a szegénységi szint 50%-ra emelkedett.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés