Lengyelország | 2021. 02. 02. – 08:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Tovább lassult Lengyelországban a koronavírus-járvány, hétfői adatok szerint 2503 új esetet regisztráltak egy nap alatt, ami a legkevesebb október eleje óta, és csökken a kórházban kezeltek száma is.

Mateusz Morawiecki kormányfő újabb korlátozások feloldását helyezte kilátásba - írja az MTI.

Az új igazolt fertőzések száma hétfőn 171-gyel kevesebb volt, mint egy héttel ezelőtt.

Az előző hetekhez hasonlóan, a következő napokban a kimutatott fertőzések bizonyos növekedése várható, ami a kevésbé intenzív hétvégi teszteléssel függ össze.

Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 9 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 33 ember hunyt el.

A kórházakban 13 507 vírusfertőzöttet ápolnak, 1037-tel kevesebbet, mint egy héttel ezelőtt. A betegek közül 1385-en szorulnak lélegeztetőgépre, ami 82-vel kevesebb, mint a múlt hétfőn.

Hétfő délelőtti adatok szerint december 27. óta 1 176 904 vakcinát adtak be, közülök 200 536 már a második dózis volt.

Az akadozó európai uniós vakcinabeszerzések kapcsán Piotr Müller kormányszóvivő a közszolgálati rádióban reményét fejezte ki, hogy március végéig sikerül megvalósítani mintegy 3 millió ember beoltását. Ennek előfeltétele, hogy a vakcinagyártók az eredetileg tervezett oltóanyag-mennyiséget, vagyis 6 millió adag kétdózisú vakcinát szállítsanak Lengyelországnak - hangsúlyozta a szóvivő.

Mateusz Morawiecki hétfőn a sziléziai Zabrze városában tett látogatásakor jó előjelnek nevezte,

hogy csökken a kórházi kezelésre, illetve a lélegeztetőgépre szorulók száma.

Amennyiben ez a tendencia folytatódik, még ezen a héten új szabályokat tesznek közzé úgy, "hogy finom, sebészeti módon, de lépésről lépésre" nyissák meg a gazdaságot - jelentette ki. Aláhúzta: a kormány járványkezelési stratégiájában "magas fokú társadalmi fegyelmezettségre" számít a gazdasági nyitás mellett.

Hétfőn Lengyelországban újból megnyíltak a bevásárlóközpontok, engedélyezték a kulturális létesítmények újranyitását, valamint törölték az idősek vásárlási sávját. A többi járványintézkedést viszont február 14-ig meghosszabbították.

Vasárnap este a lengyel agrárügyi tárca beszámolt arról, hogy koronavírust azonosítottak egy észak-lengyelországi nyérctelepen rutinvizsgálat során, ezért elrendelték a helyi állomány leölését. Részletesebb vizsgálati eredmények a jövő héten lesznek ismeretesek.

Ez a nyércek fertőződésének első hivatalosan megerősített lengyelországi esete.

Tavaly novemberben a hatósági vizsgálat nem igazolta szintén észak-lengyelországi nyércek koronavírus-fertőzöttségét, amelyet eredetileg a Gdanski Orvostudományi Egyetem kutatói állapítottak meg.

Korábban hírt adtunk arról, hogy meghaladta az ötezret a koronavírus áldozatainak száma Horvátországban. Egy nap alatt 29 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak számát 5027-re emelve.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy szigorúbban fogják ellenőrizni a csehek az országba érkező külföldieket. Csehország eddig a más országok kockázatosságát az úgynevezett szemafor rendszerrel jelölte.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!