Csehország | 2021. 02. 02. – 07:32 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni a Csehországba érkező külföldi állampolgárokat, a koronavírus elleni járványügyi intézkedés pénteken lép életbe - jelentette be Tomás Petrícek cseh külügyminiszter a hétfői kormányülés utáni sajtótájékoztatón Prágában.

Tomás Petrícek szerint a cseh kormány ezzel a lépéssel a koronavírus új mutációinak a terjedésére reagál - írja az MTI.

Csehország eddig a más országok kockázatosságát az úgynevezett szemafor rendszerrel jelölte,

amelyben minden szín a kockázatok egy-egy szintjének felelt meg.

Eddig az európai országok többsége a piros színű sávban volt, ami magas kockázatnak felelt meg. Pénteken bevezetik az Európai Unió által előírt nagyon magas kockázati sávot is, amely sötét pirossal lesz jelölve.

Magyarország továbbra is a magas kockázati szintet jelölő piros sávban marad - derül ki a cseh külügyminisztérium közleményéből.

Az ebbe a kockázati sávba tartozó személyek csak negatív antigén- vagy PCR-teszttel léphetnek be Csehországba. Új követelmény ezen személyek iránt péntektől, hogy a beutazást követő öt napon belül immár Csehországban PCR-tesztnek kell alávetniük magukat.

A cseh külügy szerint ebbe a csoportba összesen 19 ország fog tartozni,

Magyarországon kívül például még Németország, Lengyelország, Ausztria, Franciaország, Románia és Olaszország.

A nagyon magas kockázattal rendelkező országok állampolgárai csak negatív PCR-teszttel érkezhetnek Csehországba, ahol azonnal karanténba kell vonulniuk. Öt nap elteltével új PCR-tesztet kell készíteniük, s ha az negatív eredményt hoz, a karantén megszűnik.

Az érintett személyeknek azonban további öt napig kötelező lesz legalább FFP2 színtű légzésvédőt hordaniuk.

Ebbe a legkockázatosabb sávba többek között Szlovákia, Spanyolország, Portugália és Írország fog tartozni.

A narancssárga, közepesen kockázatos országok polgárainak kötelező lesz a 48 óránál nem régibb negatív antigén- vagy PCR-teszt felmutatása a határon.

Ebbe a kategóriába egyebek között Finnország, Izland, Görögország és Norvégia fog tartozni.

A Csehországon átutazókra mindez továbbra sem vonatkozik majd, de az eddigi 24 óra helyett 12 óra alatt kell majd átutazniuk az országon. Kivételek érvényesek a határ menti ingázókra is.

A legalacsonyabb kockázatú zöld sávba sorolt országok - például a Vatikán, Új Zéland, Thaiföld vagy Szingapúr - polgárai feltételek nélkül érkezhetnek Csehországba.

A cseh kormány már múlt szombattól korlátozta a külföldiek beutazását. A külföldiek csak rendkívül indokolt esetekben léphetnek be Csehországba.

Kivételt ez alól a Csehországban dolgozó vagy tanuló külföldi állampolgárok kaptak.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Izraelben a koronavírus harmadik hullámnak végét várják. A hatvan év felettiek már megkapták az első oltást.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy tüntetés volt a korlátozások ellen Hollandiában. Mint közölték, többen megdobálták a kiérkező rendőröket, akik feloszlatták az illegális tüntetést.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!