Magyarország | 2021. 02. 02. – 13:03 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Megérkezett az első koronavírus-vakcina szállítmány Oroszországból, azon megállapodás alapján, amelyet másfél hete pénteken kötöttek Moszkvában.

A megállapodás értelmében egymillió ember beoltását lehetővé tévő kétmillió ampulla oltóanyag érkezik Magyarországra három hónap alatt - írja a Hirado.

„A központosított brüsszeli vakcina-beszerzés kudarcott vallott”

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Hozzátette, ez az európai emberek életét és az európai gazdaság mielőbbi újraindítását teszi kockára, ezért új beszerzési források után kellett nézniük.

Kiemelte, bár Magyarország volta az első, de valószínűleg nem mi leszünk az egyetlenek az Európai Unióban, hiszen már Nyugat-Európában is sürgetik az orosz és a kínai oltóanyag vizsgálatát.

„Ma megérkezik az első szállítmány Oroszországból, azon megállapodás alapján, amelyet másfél hete pénteken kötöttünk Moszkvában” – emelte ki.

A megállapodás értelmében egymillió ember beoltását lehetővé tévő kétmillió ampulla oltóanyag érkezik Magyarországra három hónap alatt.

Az első szállítmány húszezer ember beoltását lehetővé tévő negyvenezer ampullát tartalmaz. Ezek az ampullák haladéktalanul a Nemzeti Népegészségügyi Központba kerülnek, ahol a még szükséges teszteket folytatják le a magyar szakemberek. Utána pedig az oltási tervnek ezeket a vakcinákat megkaphatják a magyar emberek.

„Minél előbb tudjuk beoltani a veszélyeztetett csoportokat, annál előbb tudjuk megkezdeni az újranyitást és a korlátozó intézkedések feloldását, amit nyilvánvalóan már mindenki nagyon vár” – hangsúlyozta.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma több mint 103 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Spanyolországban napok óta csökken a koronavírus-fertőzés terjedése. A legtöbb fertőzött a 20-29 év közötti korosztályból kerül ki.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!