Magyarország | 2021. 02. 12. – 10:53 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

„Most már nem védekezünk, hanem támadunk, főleg, hogy már van újraindítási akciótervünk. A nyitás után óriási munkaerőhiány lesz, most már erre kell, hogy készüljenek a vállalkozások” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Elmondta, hogy a kormány több mint 10 millió ember beoltására elegendő vakcinát kötött le,

és minden hazánkba érkező oltóanyagot bevizsgálnak a magyar szakemberek. Megerősítette, hogy hétfőtől indul az újabb nemzeti konzultáció a nyitásról, és hogy a várható gazdasági bumm hatására nyártól munkaerő-hiánnyal kell számolni - írja a Hirado.

310 ezer legalább egyszer beoltott és 383 ezer a betegségen hivatalosan átesett ember van jelenleg Magyarországon, de a fertőzések száma újra emelkedni kezdett, ezért továbbra is tartani kell a szabályokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban, hozzátéve, hogy a számok Európa-szerte romlanak.

A szakértők szerint a háttérben a vírus angol mutációjának magasabb elterjedtsége állhat, de ebben még van bizonytalanság – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor szerint további szigorításokra nincs szükség, mert van annyi vakcinánk, hogy a jól megszervezett oltással tudunk annyit javítani a helyzeten, hogy ennek a pozitív hozadéka kiegyenlíti a dolgok természetes romlását.

Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, akkor minden eddig regisztrált embert – ez közel 2,5 millió magyart jelent – húsvétig be tudunk oltani – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő úgy véli, hogy ha tudják tartani a mostani oltási menetrendet, akkor Magyarország más hasonló méretű országokhoz képest május végére mintegy 3,5 millió emberrel többet tud majd beoltani.

Mindig van szükség újabb és újabb beszállítókra – jelentette ki.

– Nem tudjuk, hogy a vakcinák meddig hatékonyak. Az oltóanyag a dokumentáció szerint csak hat hónapig érvényes, hat hónap után tehát újra be kell oltani az embereket. Ezért is kell, hogy folyamatos legyen a vakcinabeszerzés, és ezért is van az, hogy több mint 10 millió ember beoltására elegendő vakcinát kötött le eddig a kormány – mondta a miniszterelnök.

Ezen belül 19 és fél millió nyugati vakcinát, két és fél millió kínait és egymillió ember beoltására elegendő orosz vakcinát kötött le eddig Magyarország.

A kormányfő felhívta a figyelmet, hogy a miniszterek, a politikusok nem járványügyi szakemberek. Ők is a szakemberektől kérdeznek, az ők tanácsukat kell, hogy megfogadják. Az nem elég, hogy megadták a sürgősségi engedélyt, hogy behozzák a kínai vakcinát az országba. Nagyon sok vizsgálatot kell elvégezni, amíg azokkal oltani lehet – mondta Orbán Viktor.

Minden egyes külföldi gyártásból származó vakcinát be fognak vizsgálni a szakemberek, tette hozzá.
Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy saját magunkban, a magyar szakemberekben kell bízni, hiszen világszinten is elismert szakemberek vizsgálják a koronavírus-vakcinákat, és ha ők azt mondják, hogy hatékony, akkor azokkal be lehet oltani az embereket.

Hétfőn indul a nemzeti konzultáció a nyitásról

A nyitásról szóló nemzeti konzultáció a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon lesz elérhető. Ma délután fogják véglegesíteni az öt-hat kérdést, amelyek bekerülnek a konzultációba.

A kormányfő mindenkit arra kért, mondja el a véleményét, hogy együtt szervezhessék meg a tavaszi nyitást.

A magyar kormány is bevezet oltási igazolványt, lefolytatták ezzel kapcsolatban a belső vitákat – erősítette meg Orbán Viktor.

A konzultációban is lesz erre vonatkozó kérdés. Tehát a magyarok úgy gondolják, hogy a védettek már nem kell szigorú szabályokat betartaniuk, már nem kell félniük. Három kategória tagjai kaphatnak ilyen igazolványt a tervek szerint, azok, akik már megkapták a vakcinát, akik átestek a víruson és rendelkeznek pozitív és negatív tesztel is, illetve azok, akik már átestek, de nem rendelkeznek teszttel, de antigén van a szervezetükben.

A kormányfő elmondta, hogy gazdasági téren is sokféle segítséget nyújt a kormány.
Ha már rendelkezünk a kellő beoltottsággal, akkor újraindulhat az élet és a súlyosan érintett iparágak – mint a turizmus, az éttermi szolgáltatások, a bárok – újra fellendülhetnek. A bértámogatás termésesen segítség, de az ország újraindítása jelenti a tényleges segítséget, akkor nyílnak meg újabb és újabb munkalehetőségek, akkor kezdhetnek újra talpra állni a turizmusnak – mondta Orbán Viktor.

Tovább emelkedhet a vállalkozói hitelkeret összege

Az előrejelzések szerint a kisvállalkozások közül nagyon sok igénybe fogja venni a 10 millió forintos, kamatmentes kölcsönt. Úgy látja, hogy hamar el fog fogyni a 100 milliós keret, de ha továbbra is sok vállalkozónak lesz szüksége hitelre, akkor emelni fogják a hitelkeret összegét.

„Most már nem védekezünk, hanem támadunk, főleg, hogy már van újraindítási akciótervünk. A nyitás után óriási munkaerőhiány lesz, most már erre kell, hogy készüljenek a vállalkozások”
– jelentette ki Orbán Viktor.

Hozzátette, hogy lakásépítési bummra is kell számítani a piacon.

Pénteken érkezik a 13. havi nyugdíj

Kitért arra is, hogy a nyugdíjasok ma (pénteken) fogják megkapni a 13. havi nyugdíjuk első részletét, vagyis egyheti nyugdíjjal fognak többet kapni.

Így végre 10 év után sikerül felszámolni a baloldal nyugdíjasok elleni merényletét – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint nincs könnyű helyzetben a baloldal, de – mint mondta – nem hullat emiatt krokodilkönnyeket. Ugyanis tíz éve azon vannak, hogy „a baloldal bűnét eltüntessék, a megszorításokat, amiket a baloldal eszközölt a válság idején”, megszüntesse a kormány.

Ezért mindig két irányba kell tekinteni: egyrészt a romokat kell eltakarítani, ugyanakkor építeni, fejleszteni kell a jövőt, a digitalizációt – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Jó reggelt, Magyarország! műsorában.

Korábban hírt adtunk arról, hogy megérkezett az AstraZeneca vakcinaszállítmánya Magyarországra. Újabb oltóanyag szállítmányok érkeznek ma Magyarországra. Az AstraZeneca vakcinák nem sokkal ezelőtt érkeztek meg Veszprémbe.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy két hónapja először nem találtak új koronavírus esetet Kínában. Az érintett területeken a kedvező adatok tükrében csökkentik a készültségi fokozatot.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés