Magyarország | 2021. 02. 12. – 11:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A kormány döntött arról, hogy a magyar állam védettséget igazoló okmányt vezet be, amelyet azok kaphatnak meg, akiket beoltottak a koronavírus ellen vagy bizonyítottan átestek a betegségen – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatón közölte: ilyen okmányt az kaphat, aki már megkapta a koronavírus elleni második oltás is - írja az MTI.

Tájékoztatása szerint ebben az esetben az okmány érvényességi időt nem tartalmaz majd,

hanem az oltás beadásának időpontját rögzíti, hiszen – mint mondta – az egyes vakcinák által nyújtott védettség hosszáról még nincs pontos információ.

Gulyás Gergely hozzátette: szintén védettséget igazoló okmányt kaphat az, aki a koronavírusból felgyógyultnak minősül.

Ebben az esetben az igazolvány érvényességének kezdete lehet a kórházból történő elbocsátás napja vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt időpontja, vagy az első pozitív PCR-tesztet követő tizedik nap – közölte.

Elmondta azt is: az okmányhoz jutás harmadik lehetősége – amely az előző kettővel szemben nem ingyenes, hanem költségtérítés ellenében vehető igénybe –, ha valaki hitelesített laborban végzett vérvizsgálattal igazolja az antitestek jelenlétét.

Ebben az esetben az igazolvány érvényességi ideje a vizsgálattól számított négy hónap.

„Azt reméljük, hogy az okmány is hozzájárulhat ahhoz, hogy az élet mielőbb a normális kerékvágásba térjen vissza” – mondta a miniszter, aki ugyanakkor jelezte, hogy a kormány egyelőre nem döntött arról, milyen jogosultságokkal jár majd az okmány.

Korábban hírt adtunk arról, hogy nincs szükség további szigorításokra Magyarországon. Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány több mint 10 millió ember beoltására elegendő vakcinát kötött le.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy megérkezett az AstraZeneca vakcinaszállítmánya Magyarországra. Az oltóanyagot az oltási tervben kijelölt orvosok fogják megkapni és ők fogják majd beadni.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés