Ukrajna | 2021. 02. 12. – 07:20 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában be akarják vezetni az emberi genomikai információk állami nyilvántartását. Azonban e DNS-adatbázisba nem vezetik be az összes ukrán állampolgár adatait.

Ezt a Legfelső Tanács rendvédelmi bizottságának vezetője, Denisz Monasztirszkij jelentette ki - számol be az RBC Ukraina hírportál a Nép Szolgája párt sajtószolgálata nyomán.

Nyilvántartásba vettük az emberi genominformációk állami nyilvántartásáról szóló 4265. számú törvényjavaslatot. Ez nem minden ukránra vonatkozik, nem lesz masszív DNS-mintavétel, ahogy egyes sajtóorgánumok írnak róla - mondta a parlamenti képviselő.

Szerinte DNS-mintát csak azoktól a személyektől vesznek, akik ellen élet, egészség, szexuális szabadság, szexuális sérthetetlenség szándékos bűncselekményei miatt indítottak eljárást.

Olyan személyektől is vesznek mintát, akiket elítéltek és börtönbüntetést töltenek, vagy azoktól, akiket különösen súlyos bűncselekmények elkövetése miatt ítéltek el. 

Ha valakinek a DNS-mintája megjelenik a nyomozásban, magyarázta Monasztirszkij, ez lehetővé teszi, hogy gyorsan megtalálják őt az adatbázisban, és rövid időn belül megtalálják a bűnözőt.

A vonatkozó törvény emellett javasolja egy mechanizmus létrehozását az önként katonai szolgálatba lépő vagy katonai szolgálatra behívott személyek és a katonai személyzet biológiai mintáinak kiválasztására.

Emellett, információik nem a Belügyminisztérium adatbázisában, hanem mindenki személyes kártyáján lesznek.  

Ez segít azonosítani az elhunytakat vagy eltűnteket.

A vonatkozó büntetőeljárás megindításakor DNS-t vesznek, hogy megtalálják azt a bizonyos személyt.

Sajnos néha nehéz azonosítani a katonát. Hány emberünket találták megkínzottan a megszállt területeken - és csak DNS-minta segítségével lehetett felismerni őket - összegezte a Nép Szolgája párt képviselője. 

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában már 24 ezren haltak bele a betegségbe. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 5039 új esettel 1 258 094-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 124 áldozattal 24 058.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy egy civil meghalt a Donyec-medencei harcok övezetében. Egy személyautó megállás nélkül hajtott át egy ellenőrző ponton a Donyec-medencében ukrán oldalról a szakadárok ellenőrzése alatti területre, amiért az ukrán katonák tüzet nyitottak rá.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés