Kárpátalja | 2021. 02. 11. – 14:36 |
Fotó: Ukrinform.ua

Hirdetés

Kárpátalján a nagy mennyiségű csapadék áradásokat okozott, és öt folyó kilépett a medréből.

Erről az Ukrinform.ua számolt be a Tisza-medence adminisztráció térképére hivatkozva.

Az adatok a Tisza, a Latorca, a Borzsa, a Pirja és a Turja folyókra vonatkoznak.

Jelenleg az árhullám a Tisza folyó mentén eléri az 5 métert. A Latorca folyó Csap területén elérte a 6,88 méteres szintet.

A Borzsa folyó vízszintje Dolha (Довге, Ilosvai járás) falu közelében 2,57 méterre emelkedett, magassága tovább emelkedik.  A Pírja folyó Polena (Поляна, Szolyvai járás) és Turjavágás  falvak közelében, illetve Ószemere (Сімер) és Turjamező (Тур’я Поляна, Perecsenyi járás) közelében szintén átlépte az első védelmi vonalat.

Ahogy azt Natália Batir, az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) kárpátaljai megyei főosztályának szóvivője kommentálta,

jelenleg nem fenyeget a települések elárasztása.

„A folyók tovább folynak az ártereken, a Nagyszőlősi járási Komját-Salánk helyi út elárasztására számítunk. Ha megkezdődik a települések elöntése, akkor azonnal reagálunk” - mondta Natália Batir.

Elmondása szerint egy nappal azelőtt a mentősök a megyei vízgazdálkodás dolgozóival együtt Ölyvös település csatornáiból szivattyúzták ki a vizet. Ha nem így tettek volna, a víz a Borzsa folyó mentén elárasztotta volna a háztartásokat.

Jelenleg a hegyvidéki területeken az eső hóvá vált, ezért arra számítunk, hogy ez a tényező csökkenti az árvíz szintjét - magyarázta a DSZNSZ szóvivője.

Február 11-én reggelre a mentősök Ungváron és a Nagyszőlősi járásban két háztartás területéről szivattyúzták a vizet.

Február 10-én az a sürgősségi mentőszolgálat dolgozói 16 alkalommal mentek ki vizet szivattyúzni. 

Korábban hírt adtunk arról, hogy víz árasztotta el Beregszász több utcáját. A szakemberek sürgősen árkokat ásnak, hogy elvezessék a vizet.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy temetőt öntött el a víz Munkácson. Vízben áll a temető azon része is,  ahol «friss» sírok vannak.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!