Oroszország | 2021. 01. 30. – 10:06 |
A Szputnyik V vakcinából 50 millió ember beoltásához szükséges 100 millió adagot tudna Oroszország szállítani az Európai Unióba 2021 második negyedévében. Fotó: Internet, illusztráció

Hirdetés

A Szputnyik V vakcinából 50 millió ember beoltásához szükséges 100 millió adagot tudna Oroszország szállítani az Európai Unióba 2021 második negyedévében - közölte pénteken a Twitteren az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Az RFPI szerint ez akkor válna lehetővé, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyná az oltóanyagot és Oroszországban addigra befejeződne a lakosság tömeges vakcinációjának alapszakasza, adta hírül az MTI.

Az orosz szuverén alap rámutatott, hogy a Szputnyik V használatát eddig 15 országban hagyták jóvá, és a vészhelyzeti felhasználás engedélyeztetéséhez szükséges dokumentációt december 22-én az EMA-hoz is benyújtották.

Korábban az Európai Bizottság elismerte, hogy az unió tagállamai rendkívüli közegészségügyi szükségleteik kielégítésére jogosultak a maguk számára olyan oltóanyagokat jóváhagyni és beszerezni, amelyek nem rendelkeznek európai tanúsítvánnyal. Ebben az esetben a tagállamok a vakcinát csak a saját területükön alkalmazhatják és nem adhatják tovább vagy értékesíthetik más tagállamoknak.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 19 238-cal 3 813 048-ra emelkedett pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. A növekmény 0,51 százalék, az új esetek 11,5 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 485 401, a halálos áldozatoké 534-gyel 72 185-re, a felépülteké pedig 26 204-gyel 3 255 462-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 101,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 411 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 643 433 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Korábban közöltük, hogy Ivica Dacic szerb házelnök, Aleksandar Vulin belügyminiszter és Mirsaf Djerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára is beoltatta magát az orosz Szputnyik-V koronavírus elleni vakcinával Belgrádban. A belgrádi Torlak virológiai intézetben beadott oltást követően Dacic elmondta: azért döntöttek a vakcina felvétele mellett, hogy példát mutassanak másoknak.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!