Ukrajna | 2021. 01. 29. – 14:47 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A COVID-19 elleni oltás Ukrajnában február 15. körül vagy később kezdődhet – jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi tisztifőorvos a BBC News hírportálnak adott interjújában.

Elmondása szerint ezeken az időpontokon hozhatják be az első oltásokat Ukrajnába.

„Mondhatjuk, hogy február 15-én. Talán később. Sok folyamat a megbeszélés szakaszában van” - mondta a tisztviselő.

Arra a kérdésre, hogy fennáll-e annak a lehetősége, hogy februárban nem hozzák be az oltást, és mindent elhalasztanak, azt mondta, hogy csak a vis maior akadályozhatja meg.  

„Például az oltóanyagot nem engedik el, az oltóanyagot szállító jármű balesetet szenved, a repülőgép a rossz időjárás miatt nem száll fel.

Ha februárban nem kapjuk meg az oltást, akkor csak ilyen dolgok miatt.

Biztos vagyok abban, hogy februárban megkezdődik a koronavírus elleni vakcinálás” - mondta Ljasko.

Arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy az ukránokat melyik oltással oltják be koronavírus ellen. 

„A kérdés az, hogy melyik oltás lesz az első. Azt, amelyet a COVAX keretében lehet kiosztani, amelyet Ukrajnának ingyen adnak, vagy a költségvetési forrásokból megvásárolt vakcina” - tette hozzá a tisztifőorvos. 

Elmondása szerint, ha a COVAX-ról van szó, akkor valószínűleg a Pfizer oltás érkezik elsőként.

Január 29-én fogjuk tudni, hogy odaadják-e Ukrajnának Pfizer vakcinát, ha nem a Pfizer, akkor 80%-ban az AstraZeneca lesz.

Mint tudjuk, az Ukrajnának nyújtott globális COVAX-támogatás részeként azt ígérték, hogy Ukrajna 8-16 millió adag ingyenes oltást kap - írja az Ukrinform.ua.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a világon már 101,4 millió a koronavírus fertőzöttek száma. Ukrajnában 1 247 674 fertőzöttről tudni, 23 469-en meghaltak, 1 026 464-en felgyógyultak.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában csökkent a fertőző betegségek előfordulása. Leginkább a kanyaró és a vírusos agyhártyagyulladás előfordulása csökkent.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!