Európai Unió | 2021. 01. 28. – 17:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint túl korai lenne még enyhíteni a koronavírus-járvány miatt hozott óvintézkedéseken Európában – mondta a szervezet európai irodáját vezető Hans Kluge csütörtökön.

Kluge azzal érvelt, hogy továbbra is túl magas a reprodukciós ráta a kontinensen, és nagy a teher az egészségügyön - írja az MTI.

– Türelmesnek kell lennünk, az átoltottsághoz idő kell

– hangsúlyozta a tisztségviselő az online sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: kemény leckék árán megtanultuk, hogy a lezárások, majd a gyors újranyitás rossz stratégia a fertőzés terjedésének megfékezésére. Kluge szerint a reprodukciós ráta csökkentéséhez tartós és következetes erőfeszítés kell. A tisztségviselő úgy véli: nincs garancia arra, hogy a korábban súlyosan fertőzött térségeket a jövőben elkerüli a járvány.

– A közösségek érzik, hogy szinte tapintható közelségbe került a járvány vége a vakcinának köszönhetően, miközben továbbra is be kell tartaniuk a szigorú korlátozásokat egy új fenyegetés miatt, és ez az ellentmondás feszültséghez, félelemhez, fásultsághoz és zavarodottsághoz vezet – mutatott rá Kluge.

Elmondta: összesen 35 európai ország indított oltási kampányt a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és eddig 25 millió adag vakcina fogyott el. – Ezek a vakcinák a remélt hatékonyságot és biztonságosságot mutatták – emelte ki.

– Ennek a hatalmas vállalkozásnak köszönhetően csökken a nyomás az egészségügyön, és minden bizonnyal életeket mentünk meg – fűzte hozzá.

Megjegyezte: az új vírusvariáns és a reprodukciós ráta magas szintje sürgetővé teszi a veszélyeztetett csoportok beoltását, de az oltóanyagok gyártása és elosztása az erőfeszítések ellenére nem a várakozásoknak megfelelően alakul.

Az Európai Unió tagállamaiban a vakcinahiány miatt jóval lassabban halad az oltás, mint Izraelben, az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban. – A szolidaritás nem feltétlenül azt jelenti, hogy a világ összes országa egy időben kezd bele az oltási kampányba – magyarázta Kluge.

– Általános egyetértés van abban, hogy senki sincs biztonságban addig, amíg mindenki nincs biztonságban – tette hozzá.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a világon már 100,8 millió a koronavírus fertőzöttek száma. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Szlovéniában enyhén nőtt az új koronavírus esetek száma. Szlovéniában szerdára 1850-nel 161 662-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés