Szlovénia | 2021. 01. 27. – 18:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Horvátországban már két és fél hete ezer alatt van az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi száma, Szlovéniában ugyanakkor enyhe növekedés tapasztalható az elmúlt héthez képest - közölte a helyi sajtó szerdán.

Szlovéniában szerdára 1850-nel 161 662-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma,

ez nyolcszázalékos növekedést jelent az egy héttel ezelőtti adathoz képest - írja az MTI.

Az utóbbi 24 órában 19 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3425-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1144-en vannak kórházban, 172-en intenzív osztályon.

Az aktív fertőzöttek száma 17 905. Az országban eddig 51 128 embert oltottak be a koronavírus ellen.

Mivel Szlovéniában már megjelent a brit vírustörzs, ezért a szlovén kormány a nap folyamán felülvizsgálhatja a már bejelentett enyhítéseket, és akár újabb szigorításokat is bevezethet.

Miután Szlovéniában a múlt héten regisztrálták először a vírusmutánst, visszamenőleg, január 11-től újból megvizsgáltak közel ezer pozitív mintát, amelyből 16-nál egyezést találtak a brit vírustörzzsel.

Ljubljana Szlovákiából szerzett be olyan teszteket, amelyek kimutatják a mutáns vírust.

A szomszédos Horvátországban az utóbbi 24 órában 857 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 230 359-et.

Egy nap alatt 31 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak számát 4913-ra emelve. Kórházban 1381 beteget ápolnak, közülük 135-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 3050.

Eddig közel 70 ezer embert oltottak be a koronavírus ellen, ebből 46 ezren az első adag,

míg közel 12 ezren már a második adag vakcinát is megkapták.

Horvátország az enyhítések bevezetését ahhoz kötötte, hogy mennyi oltóanyag érkezik a közeljövőben az országba, megjelenik-e a brit vírustörzs, és ha igen, milyen következményei lesznek.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ingyenes koronavírus elleni oltás is az EU-ba vonzza a migránsokat. A volt osztrák alkancellár és külügyminiszter szerint Európában több oltóanyag áll rendelkezésre.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Spanyolországban mintegy 94 ezerrel nőtt a koronavírus fertőzöttek száma. A járvány egy éve alatt csaknem 2,6 millió fertőzöttek szűrtek ki.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!