Spanyolország | 2021. 01. 26. – 11:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Spanyolországban a hétvégén rekord mértékben, mintegy 94 ezerrel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közölt összesítéséből.

A tartományok adatai alapján készült jelentés szerint az elmúlt 24 órában mintegy nyolcezer új esetet diagnosztizáltak - írja az MTI.

A járvány egy éve alatt csaknem 2,6 millió fertőzöttek szűrtek ki.

A dél-európai országban százezer emberből átlagosan már 884-en fertőzöttek, számuk egy hete még 689 volt. A 17 tartományból hatban ezer feletti a százezerre vetített esetszám.

A járvány kezdete óta több mint 56 ezren vesztették életüket, 1369-en az utóbbi egy hét során.

Január 15-e és 21-e között 1,6 millió tesztet végeztek, a pozitivitási arány 16,7 százalék volt.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfő esti sajtótájékoztatóján közölte: a kórházak intenzív osztályaira már jelentős teher hárul, miután a Covid-esetek a rendelkezésre álló kapacitások több mint 40 százalékát teszik ki.

Mint mondta, a következő két-három hétben nem várható enyhülés ezen a területen, mert átlagosan 20 napot tölt egy páciens az intenzív osztályon.

"Az egészségügyi dolgozók teljesítőképességük határának közelében vannak" - fogalmazott és felelős magatartást, a járványügyi előírások betartását kérte mindenkitől.

Bírálta azokat, akik mindennek ellenére illegális bulikon szórakoznak.

Fernando Simón beszámolt arról, hogy az országban eddig 219 esetben igazolták a brit vírusvariánst, és további mintegy 180 esetet vizsgálnak. Továbbra is 5 százalék alá becsülte a vírusmutáció arányát a fertőzöttek között.

Hozzátette: a dél-afrikai variánst eddig egy embernél mutatták ki, a brazil változattal pedig még nem találkoztak Spanyolországban.

Tájékoztatása szerint a koronavírus elleni oltás első dózisát több mint 1,2 millióan kapták meg, 88 ezer embert beoltottak a második adaggal is. A beérkezett oltóanyagok 92 százalékát használták fel országosan.

Soron kívül kapott oltása miatt hétfőn lemondott Esther Clavero, a murciai Molina de Segura városának 43 éves szocialista polgármestere, miután pártjának önkormányzati képviselői közleményben követelték távozását.

A hétvégén lemondott posztjáról Miguel Ángel Villarroya, a spanyol hadsereg vezérkari főnöke is, aki más katonai vezetőkkel együtt hamarabb kapta meg az oltást, mint ahogy sorra került volna.

A katonaság saját oltási terve szerint elsőként az állományba tartozó egészségügyi dolgozók,

majd a nemzetközi missziókban szolgálók jogosultak a vakcinára, a katonai vezetők csak utánuk következhetnek.

A kedvezőtlen járványügyi adatok miatt Valencia tartományban hétfőtől tovább szigorították az egészségügyi óvintézkedéseket: tilosak az otthoni összejövetelek és két külön háztartásból legfeljebb ketten találkozhatnak nyilvános helyen.

Az 50 ezernél nagyobb városok területéről hétvégenként korlátozzák a szabad ki- és belépést.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Szerbiában nagy az érdeklődés a koronavírus-oltás iránt. Nagy az érdeklődés a koronavírus elleni vakcina iránt Szerbiában, oltási arány tekintetében az ország jelenleg Európában a negyedik, a világon pedig a kilencedik helyen áll.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Oroszországban 20 ezer alá csökkent az új koronavírus fertőzöttek száma. Ez a legalacsonyabb adat november 11-e óta.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!