Ukrajna | 2021. 01. 21. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A törvénynek megfelelően 2021. szeptember 1-jétől sokszorosan csökken azon iskolák száma Ukrajnában, amelyekben lesznek 10. és 11. osztályok.

Csak azokba az oktatási intézményekbe iratkozhatnak be a felsőbb osztályos tanulók,

amelyek az oktatási reform keretében líceum státuszt kapnak

- írja a Karpat.in.ua.

Sok iskola már tájékoztatta a szülőket arról, hogy a felsőbb osztályokba való beiratkozás ettől az évtől kezdve megszűnt.

Az 50 ezer fő alatti lakosú kisvárosokban pedig egyáltalán nem lesznek olyan líceumok, ahol megmaradnának a felsőbb osztályok. Ezt az „Általános középfokú oktatásról” szóló törvény írja elő, amelyet a múlt évben fogadtak el, végrehajtása 2021-ben kezdődik.

Azonban, amint azt a strana.ua-val közölték a parlamenti képviselők és szakértők, ez a törvény a közeljövőben felülvizsgálható.

Julia Hrisina, a parlament oktatási és tudományos bizottságának tagja (a Nép szolgája frakció tagja) megerősítette,

a parlamenti képviselők szeretnék felülvizsgálni a líceumok megnyitásának szabályait a kistelepüléseken.

„Most elemezzük ezt a törvényt, mind a bizottság, mind a minisztérium azon dolgozik, hogyan kell ezt a törvényt végrehajtani. Valóban látjuk, hogy sok panasz és fellebbezés érkezik a helyi hatóságoktól a líceumokkal kapcsolatban. A reform legtöbb problémát okozó pontja a líceum, főleg a régiókban. Ha Kijevben minden gyermek bekerül a líceumokba, akkor az 50 000-nél kevesebb lakosú régiókban nem szabad líceumokat nyitni, és ez itt a probléma gyökere” – mondta a parlamenti képviselő.

Elmondása szerint már kidolgoztak egy törvényjavaslatot,

amely a törvény líceumokról szóló részének módosítását helyezi kilátásba.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnába visszatér a vörös diploma. Az ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium arról számolt be, hogy az ukrán felsőoktatási intézmények továbbra is kiadhatják úgynevezett kitüntetéses vörös diplomákat.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a végzős diákok visszatérnek a vegyes tanítási rendszerhez. Az ukrán végzős hallgatók a lockdown befejezése után visszatérnek az oktatás vegyes formájához.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!