Csehország | 2021. 01. 21. – 14:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Csehországban csütörtökig 155 ezer ember kapott már koronavírus elleni vakcinát. Közülük 7200 már a második adagot is megkapta - közölte Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

Az oltás első hullámában a csehek kiemelten az egészségügyben dolgozókat és az idősotthonokban lakókat oltják be - írja az mTI.

Egy hete a szociális intézményeken kívül élő 80 év felettiek is regisztrálhatnak oltásra.

A miniszter szerint csütörtök reggelig 173 ezer személyt jelentkezett be.

Az egészségügyi tárca szerint januárban 347 ezer, februárban 272 ezer, márciusban pedig 662 ezer személy beoltását tervezik.

Jan Blatny elmondta: Csehország eddig több mint 20 millió vakcinára kötött szerződést, és megerősítette, hogy a Pfizer és a BioNTech cégek a következő hetekben csökkentik szállításaikat, ami lassítani fogja az oltási folyamatot az egész országban.

Csehországban jelenleg a Pfizer, a BioNTech, valamint a Moderna cégek által gyártott vakcinákat használják. A Moderna vakcináját eddig mintegy 2900 ember kapta meg.

A cseh állam a Curevac, az AstraZeneca és a Johnson&Johnson cégektől is rendelt oltóanyagot. A prágai sajtó értesülései szerint a csehek jelenleg csak az Európai Unió által engedélyezett oltóanyagokat tervezik használni,

az oroszokkal és a kínaiakkal egyelőre nem tárgyaltak oltóanyagaik esetleges megvásárlásáról.

Csehországban péntekig szükségállapot van érvényben. A kormány azt kérte a képviselőháztól, hogy ezt egy hónappal hosszabbítsák meg. A kérést csak a kabinetet kívülről támogató kommunista párt tette magáévá, a többi ellenzéki párt elutasította.

A jobboldali pártok szerint nincs szükség szükségállapotra, hanem hatékonyabb és konkrétabb kormányzati intézkedések kellenek. A képviselőház csütörtökön tűzte napirendre a témát.

Bár a járványhelyzet az utóbbi napokban ismét mérsékelten javult, a kormány nagyon óvatosan viszonyul a védőintézkedések esetleges enyhítéséhez. Az egészségügyi miniszter ismételten jelezte, hogy az érvényben lévő óvintézkedések esetleges mérséklését alapvetően a kórházi betegek számának alakulásától teszik függővé.

Jan Blatny hétfőn kijelentette, hogy az óvintézkedéseket csak akkor kellene mérsékelni,

ha a kórházban kezeltek száma 3000 alá esik. Ilyen helyzet legutóbb október közepén volt.

A csütörtök reggeli hivatalos kimutatások szerint a kórházakban mintegy 6400 személy van Covid-19 diagnózissal, közülük mintegy ezer ember állapota súlyos. Az adatok a helyzet mérsékelt javulásáról tanúskodnak.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Szerbiában megkezdődött a tömeges oltás. Megkezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás kedden Szerbiában, először az oktatásban dolgozók, a katonaság és a rendőrség tagjai, valamint az újságírók kapják meg a vakcinát.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ausztriában másodszor is meghosszabbítják a koronavírus miatti zárlatot. A mostani döntés alapján február 8-ig tart az országos karantén Ausztriában.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!