Ukrajna | 2021. 01. 15. – 17:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A szolgáltatói szféra dolgozóinak egyáltalán nem kell félniük vagy megijedniük 2021. január 16. után a nem állami nyelvhasználatuk miatt őket feljelentéssel fenyegető vagy velük kötekedő állampolgároktól, inkább engedniük, sőt kérniük kell, hogy foglalják írásos panaszba rögeszméjüket, a rendőrségnek vagy más hatóságnak egyáltalán nem áll jogában nyelvi kérdésekbe beavatkoznia – írta Olena Lukas, Mikola Azarov kormányának igazságügyi minisztere a strana.ua hírportálon publikált cikkében.

Az ismert jogász és közéleti szereplő terjedelmes cikkében javaslatokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy mit kell tenniük a szolgáltatói szféra ügyfelekkel foglalkozó munkatársainak, miután pénteken hatályba lép a nyelvtörvénynek az a cikkelye, amelynek értelmében mások mellett az eladók, pincérek, kiszolgálók és konzultánsok

kizárólag államnyelven fordulhatnak a vásárlókhoz, vendégekhez, ügyfelekhez

- írja a Karpat.in.ua.

Ennek kapcsán mindenek előtt arra hívta fel az érintett alkalmazottak figyelmét, hogy egyáltalán nem kell félniük vagy megijedniük, ha őket feljelentéssel fenyegetik ukránnyelvi megszállottságban szenvedő vagy csak egyszerűen kötekedni akaró más állampolgárok, amennyiben esetleg nem államnyelven beszélnek.

Lukas szerint legjobb, ha a verbálisan megtámadott alkalmazott nyugodt marad,

és engedi, sőt kéri, hogy a nyelvi aggályoskodó foglalja írásos panaszba mániáját, mivel annak gyakorlatilag semmilyen következménye nem lesz, viszont ha durván reagál, kihívhatják rá a rendőrséget, és megbüntethetik kisebb garázdaság címén, viszont ugyanilyen okból a nyelvi sértett is rendőrt hívhat.

A szakember hangsúlyosan felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrségnek vagy más hatóságnak egyáltalán nincs hatásköre nyelvi kérdésekben eljárni vagy azokba beavatkozni, valamire kötelező jegyzőkönyvet pedig csak nyelvi ellenőr vehet fel.

De mint rámutatott, annak az esélye, hogy valahol nyelvi ellenőr jelenik meg az országban,

a nullával egyenlő, mert az államnyelvvédelmi ombudsman titkárságának összesen 50 munkatársa van a takarító személyzettel együtt.

A panaszok elbírálására a nyelvi hatóságnak fél éve van, amelynek során jegyzőkönyvet kell felvennie az esetről, ebben figyelmeztetnie kell az érintetteket és követelni, hogy 30 napon belül szüntessék meg a törvénysértést, bírságolnia a törvény szerint az államnyelvvédő hivatalnak csak 2022. július 16-tól lehet majd – írta a volt igazságügyi miniszter.

Korábban hírt adtunk arról, hogy továbbra is kérhetjük magyarul a kávénkat, és a szolgáltatóknak sem kell velünk ukránul társalogniuk. Január 16-tól jön a teljes ukránosítás, valamint pénzbírsággal sújtják a szolgáltatókat, akik nem az államnyelven szolgálják ki vásárlóikat.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Szijjártó Péter Kijevbe látogat a hónap végén. Dmitro Kuleba külügyminiszter és magyar kollégája, Szijjártó Péter megállapodott, hogy Kijevben tárgyalóasztalhoz ül a két ország viszonyában kialakult súlyos válság rendezése érdekében.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!