Ukrajna | 2021. 01. 13. – 17:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában ismét gyorsult szerdára a koronavírus-járvány terjedése, több mint hatezer új fertőzöttet jegyeztek fel, emellett megint csaknem kétszázan haltak bele egy nap alatt a betegségbe, és kimagaslóan sok volt a kórházba kerültek száma is.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 6409 új esettel 1 124 430-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 195 áldozattal 20 214-re - írja az MTI.

Eddig 826 871-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 14,5 ezren,

az aktív betegek száma így mintegy nyolcezerrel 283 754-re csökkent.  

A legtöbb új beteget, több mint kilencszázat megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel, velük együtt Kijevben Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 119 ezret, az elhunytaké 13-mal 2128-ra nőtt.

Az elmúlt napban az országban 2564 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba, a megelőző napi több mint kétszerese.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján kijelentette, hogy a múlt péntek óta érvényben lévő szigorított karantént semmiképpen sem fogja a kormányzat a január 24-i határidő előtt feloldani, legalábbis tárcája nem támogat ilyen döntést.

A szigorított karantén ideje alatt egyebek mellett szünetel, illetve távoktatásban zajlik a tanítás az iskolákban, az üzletek csak meghatározott termékeket, főleg élelmiszereket, higiéniai termékeket, háztartási vegyszereket, állateledeleket és növényvédő szereket árusíthatnak,

és tiltott minendféle sport-, kulturális és egyéb rendezvény.

A Sinovac kínai gyógyszergyártó vállalat koronavírus elleni vakcinájával kapcsolatos aggodalmakra válaszolva, a miniszter kifejtette, hogy az Ukrajna által kötött megállapodás szerint az oltóanyagnak legalább 70 százalékos hatékonyságúnak kell lennie. Ha a kínai vakcina nem felel majd meg ennek a követelménynek, a vállalat visszatéríti Ukrajnának az előre kifizetett árat.

Ukrajna decemberben állapodott meg a kínai vállalattal több mint 1,9 millió dózis koronavírus-ellenes vakcina megvásárlásáról, az első szállítmány megérkezésére februárban számítanak.

Sztepanov ismételten megerősítette, hogy végső stádiumban vannak a tárgyalások más vakcinagyártó cégekkel,

és szavai szerint már februárban elkezdődik a tömeges oltás Ukrajnában.

A COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül a már megígért ingyenes, 8 millió dózis vakcina első adagja várhatóan leghamarabb csak márciusban érkezik meg az országba.

Korábban hírt adtunk arról, hogy mégsem lesz karanténhosszabbítás, adaptív karantént vezetnek be Ukrajnában. Makszim Sztepanov, Ukrajna egészségügyi minisztere meggondolta magát, és nem hosszabbítják meg január 24-e után a karantént, helyette adaptív karantént vezetnek be. 

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 91,6 millió a világon. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés