Hollandia | 2021. 01. 13. – 13:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A holland kormány kedden úgy döntött, hogy legalább három héttel meghosszabbítja a koronavírus-járvány terjedését lassító korlátozó intézkedéseket.

A határozat értelmében február 9-ig zárva maradnak az oktatási intézmények,

az élelmiszert nem árusító üzletek és a vendéglátó egységek - írja az MTI.

Mark Rutte holland miniszterelnök a kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kormánya fontolóra veszi a kijárási tilalom bevezetését is, hogy még jobban csökkenjen a járvány terjedése. Ettől eddig a holland kormány elzárkózott, arra hivatkozva, hogy ez túlságosan korlátozná az állampolgárok szabadságjogait.

A korlátozó intézkedések meghosszabbítására azért volt szükség, mert az új fertőzöttek száma nem csökkent a megfelelő ütemben, és aggodalomra ad okot koronavírus új változatának terjedése is.

„Extra intézkedéseket kell fontolóra vennünk, mert a vírus új változatától tartunk a legjobban” – fogalmazott Rutte, hozzátéve, hogy személy szerint ő is ellenezné például a kijárási tilalom bevezetését.

A kormányfő óva intett a nem elengedhetetlen külföldi utazásoktól is.

A szabályok értelmében a külföldről visszatérő állampolgároknak vagy az országba látogatóknak érkezéskor negatív tesztet kell felmutatniuk, továbbá 10 napra karanténba kell vonulniuk.

A holland közegészségügyi intézet keddi adatai szerint az elmúlt hét napban az új fertőzések számának napi átlaga ötezer körül volt. Az oltási program január 6-án kezdődött el Hollandiában. 

A szomszédos Belgiumban a legfrissebb kimutatások szerint 27 százalékkal nőtt az új fertőzöttek napi átlaga, a kórházi felvételek száma viszont 10 százalékkal csökkent egy hét alatt. A múlt héten napi szinten hozzávetőleg 2020 embernek lett pozitív a vírustesztje, és 130 embert vettek fel ápolásra egészségügyi intézményekbe.

A hétvégén a járványban elhunytak száma átlépte a 20 ezret.

Az országban jövő héttől kezdve a Pfizer/BioNTech gyógyszercégek által kifejlesztett vakcina mellett az egészségügyi hatóságok elkezdik a Moderna vállalat oltóanyagának használatát is.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Németországban is megjelent a dél-afrikai mutáns koronavírus. Egy Dél-Afrikából hazatérő család egyik tagjánál diagnosztizálták elsőként ezt a vírusváltozatot.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy meghaladta a félmilliót a koronavírus fertőzöttek száma Izraelben. Rekordot döntött hétfőn az új fertőzöttek száma, 129 449 teszt elvégzésével 9 589 új vírushordozót találtak, ami 7,6 százalékos arányt jelent.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés