Magyarország | 2020. 12. 30. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya szerdán kora reggel.

A német Pfizer és az amerikai BioNTech gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű vakcinájából az első szállítmány szombaton érkezett Magyarországra,

és a közmédia információi szerint eddig már mintegy 2500 egészségügyi dolgozót oltottak be vele - írja az MTI.

A szerda reggel Németországból érkezett Boeing 757-es fedélzetén újabb 70 ezer oltóanyagot hoztak Magyarországra, ez 35 ezer magyar egészségügyi dolgozó oltására elegendő - közölték a helyszínről.

Az oltóanyagokat tartalmazó konténert a repülőtérről egy raktárbázisra szállítják, ahol szortírozzák és továbbítják 21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba.

A vakcinák olyan dobozokban érkeztek, amelyek képesek

mínusz 60 és mínusz 90 fok közötti tárolási hőmérsékletet biztosítani nekik tíz napig.

Miután az ampullákat kiveszik a dobozokból és felolvasztják, öt napig lehet tárolni az oltóanyagot 2-8 fok közötti hőmérsékleten. Egy ampulla tartalma öt oltásra elegendő - tették hozzá.

Az oltás maga körülbelül fél órát vesz igénybe. Először kikérdezik a beoltandókat az egészségi állapotukról, ki kell tölteniük egy engedélyező nyilatkozatot, majd karba megkapják az oltást, amit egy rövid megfigyelés követ.

A szakemberek tapasztalatai eddig jók, jelentős mellékhatást senkinél sem tapasztaltak - hangzott el.

A közmédia információi szerint a közeljövőben újabb nagy mennyiségű Pfizer/BioNTech-vakcinaszállítmányra lehet számítani.

Korábban hírt adtunk arról, hogy titkos telephelyeken őrzik a vakcinát, hogy a terroristák ne kaparintsák meg. A terroristáktól is védeni kell a koronavírus elleni vakcinát, de csalókra is figyelmeztetnek.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy tilos lesz az újévvárás Szerbiában. Szerbia korlátozza a vendéglátóhelyek nyitva tartását Szilveszter éjjel, hogy megakadályozza az újévvárások szervezését, és a koronavírus terjedését.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés