Kárpátalja | 2020. 12. 03. – 16:00 |

„Az alkotás feltölt energiával” - Tájgler Kamilla ünnepi dekorációió. Forrás: Kárpátinfo hetilap

A karácsonyi ünnepek közeledtével lelkünk díszbe öltözik. Emellett otthonunkat, környezetünket is szeretnénk még hangulatosabbá tenni. Ilyenkor kerülnek előtérbe a karácsonyi dekorációk: egy-egy ajtókopogtató, havas tájat idéző asztaldísz, és talán a legfontosabb, az adventi koszorú. A kreativitással és kézügyességgel megáldottak akár egyedül is elkészíthetik, de ha híján vagyunk ennek, vagy nincsenek megfelelő eszközeink, szakemberek segítségét is kérhetjük.

A Bótrágyon élő Tájgler Kamilla kezei közül számtalan egyedi készítésű dekoráció került már ki, amely akár ünnepi asztalainkat is díszítheti. Sokan nem tudják róla, hogy nagy álma volt a medikusi pályára lépni és az egészen kicsiken segíteni. Ismerjük meg őt!

– Meséljen magáról! Mi vezette az egészségügybe?

– A beregszászi járási Bótrágy községben születtem, elemi tanulmányaimat a Bótrágyi Általános Iskolában végeztem, majd pedig a Beregszászi Ukrán Gimnáziumban folytattam tovább az általános iskolát. Ezt követően felvételiztem a Beregszászi Egészségügyi Koledzsbe, ahol több év tanulás után sikeresen felcseri diplomát szereztem. A legnagyobb példaképem mindig is a nagymamám volt, aki 45 éven keresztül dolgozott szülésznőként Bótrágyon. Gyermekkoromban több olyan alkalom is volt, amikor nagymamámmal mehettem, láthattam őt munka közben, így sokat tanulhattam tőle. Az ő és a családom támogatásának köszönhetően indultam el én is ezen a pályán. Az egészségügyi koledzs befejezése után a Beregszászi Járási Kórház gyermekosztályán kaptam munkát, ahol közel egy évet dolgoztam. Nagyon meghatározó élmény volt ez számomra.

– Milyen tapasztalatokkal gazdagodott az ott töltött idő alatt?

– Nagyon sok tapasztalatot szereztem arról, hogyan kell bánni a gyerekekkel, illetve arról, hogy hogyan kell az általános szakmai tudást gyakorlatban is megvalósítani. Nagyon szerettem ott dolgozni, azonban kimerített a 24 órás műszak, nem éreztem azt, hogy ott kell maradnom, nem beszélve arról, hogy a fizetésem a beutazásomra volt elég. Így fel kellett adnom ezt a hivatást.

– Majd jött a kézzel készített dekorációk ötlete.

– Először saját magamnak készítettem egy őszi kopogtatót, amit megosztottam a Facebook közösségi oldalon, ahol nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam. A családom biztatására elkezdtem rendelésre is készíteni a dekorációkat (őszi/téli kopogtatókat, asztali díszeket, adventi koszorúkat). Internetes oldalakat, videókat nézegettem, onnan fejlesztettem a technikámat. Bár kellenek az inspiráció, én valahogy mégsem tudom lemásolni a már kész munkákat. Általában mindig a fejemben születnek meg az ötletek arról, hogyan is kellene valami újat alkotni. Volt úgy, hogy főzés közben jött az ihlet, hogy hova és miként kellene elhelyezni egy-egy díszt, így az egyik kezemmel főztem, míg a másikkal megpróbáltam gyorsan megvalósítani az elképzelésemet.

– Milyen kéréssel keresik meg a legtöbben?

– Tudni kell, hogy általában évszakokhoz kötöm a kézzel készített dekorációkat, így amikor ősszel elkezdtem foglalkozni ezzel, akkor az évszakhoz megfelelő kopogtatókat és asztali díszeket készítettem. A karácsony közeledtével leginkább adventi koszorúkat kérnek. Természetesen minden munkámba elegendő energiát fektetek, hogy az tökéletes legyen számomra és a megrendelő számára is. Általában kopogtatókat szeretek jobban készíteni, hiszen ezzel indult el minden.

– Hogyan találhatják meg a vásárlók?

– A Facebookon létrehoztam egy oldalt, amelynek neve KamiDecor. Itt mindig megosztom az aktuális munkáimat, így akit érdekel, az üzenetjelzéssel bátran rendelhet tőlem. Az Instagramon is megtalálható vagyok, így általában onnan is érkeznek megkeresések. Ha valakinek nem megoldható, hogy személyesen átvegye az elkészült dekorációkat, akkor rugalmas vagyok, és igyekszem eljuttatni a megrendelőhöz a kért terméket.

– Milyen érzései vannak alkotás közben?

– Vegyes érzéseim vannak. Egyrészt nagyon boldog vagyok, hogy van lehetőségem alkotni és kibontakozni, másrészt mindig izgulok, hogy vajon tetszeni fog-e a megrendelőnek.

– További tervek…

– A jövőre nézve szeretném folytatni ezt a foglalkozást. Már vannak is terveim a tavaszi dekorációkkal kapcsolatban. Nem tartom kizártnak, hogy a kínálatom bővülni fog a későbbiekben (pl. esküvői dekorációkkal).

– Mi pedig további sikereket kívánunk!

Kurmay Anita


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 49. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés