Kína | 2020. 12. 29. – 11:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Négy év börtönbüntetést szabott ki egy sanghaji bíróság hétfőn egy sanghaji nőre, aki az év elején a vuhani koronavírusról tudósított – adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A 37 éves, korábban ügyvédként tevékenykedő Csang Csan olyan videókat tett közzé az interneten, amelyek egyebek mellett a túlterhelt vuhani kórházakba nyújtottak bepillantást - írja az MTI.

A koronavírusról készített felvételek futótűzként terjedtek el a világhálón.

A bíróság bűnösnek találta a nőt viták szításában és bajkeverésben. A SCMP rámutat: a jogsértések e tágan értelmezett kategóriája öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és a kínai hatóságok gyakran alkalmazzák az eltérő vélemények elhallgattatására.

A fiatal nőt május közepén vették őrizetbe Sanghajban.

Csang a kezdetektől fogva ártatlannak vallotta magát, és júniusban éhségsztrájkba kezdett az elfogatása elleni tiltakozásként.

Védőügyvédje elmondása szerint a nyilvánosság kizárásával folytatott tárgyalásán Csang tolószékben vett részt, rossz egészségügyi állapotban.

A nő egyelőre nem közölte, hogy kíván-e fellebbezni az ítélete ellen.

Csangon kívül még legalább három olyan kínai civil újságíró tudósított a vuhani járványhelyzetről az év elején, akiknek a holléte február óta nem ismert.

Korábban hírt adtunk arról, hogy megkezdődött az oltás az EU valamennyi tagországában vasárnap. Vasárnap az Európai Unió (EU) mind a 27 tagállamában egységesen megkezdődik a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy újabb két országban jelent meg a koronavírus mutációja. Franciaországban és Japánban is megjelent a koronavírus Nagy-Britanniában azonosított mutációja.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés