Ukrajna | 2020. 12. 16. – 09:34 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában ezentúl a járművezetők már 30 perc alatt is kicserélhetik régi vezetői engedélyüket egy újra.

Kiril Voronyko megtudta, mi kell egy ilyen szolgáltatás megszerzéséhez.

Most már egyszerűen az útlevélosztályon cserélhetik ki a vezetői engedélyeket.

Az új szolgáltatást azok vehetik igénybe, akik elvesztették vagy megrongálódott az okmány, vagy csak frissíteni akarják a képet a dokumentumon.

A szolgáltatásnak köszönhetően a kétéves ideiglenes tanúsítványt is állandóra lehet lecserélni.

Ha a sofőr ebben az időszakban kettőnél több bírságot kapott, akkor vizsgáznia kell.

A jogosítványt azonban gyakran a dokumentum elavulása miatt cserélik ki.

“Kicsit szégyellem, hogy 20 év múlva nem néz ki jól a dokumentum. Ezért először is azt szeretném, hogy praktikusabb műanyag legyen” - mondta Anatolij, az útlevélosztály ügyfele.

Az ilyen szolgáltatás igénybevételéhez a személyi igazolvány vagy ID-kártya, az adószám (identifikációs kód) eredeti okmánya vagy annak fénymásolata, orvosi igazolás és a meglévő vezetői jogosítvány szükséges. E szolgáltatást nem csak ukrán állampolgárok vehetik igénybe.

“Ezt a szolgáltatást Ukrajna azon állampolgárai vehetik igénybe, akiknek bejegyzett lakóhelyük van, valamint olyan külföldiek, akik Ukrajna területén tartózkodnak a tartózkodási engedéllyel összhangban, és bejegyzett lakhelyük van, amelyet a 13. melléklet is megerősít” - tette hozzá Olekszandr Nimcsenko, az útlevélosztály fő felügyelője.

A szolgáltatást a helyszínen lehet kifizetni, ami után kézhez kapja a vezetői engedélyt.

Maga az eljárás 30 percig tart.

Ha a vezetői engedélyt 2013 előtt bocsátották ki, akkor a csere egy kicsit több ideig tarthat. Az új okmányt 30 évre állítják ki. A csere költsége 719 hrivnya.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában mintegy 21 millió embert ingyen oltanak be koronavírus ellen. Az Egészségügyi Minisztérium világos oltási tervet dolgozott ki, és meghatározta azokat a csoportokat, akiket az állam költségén be kell oltani.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Kárpátalján idén 268 külföldi rendszámú autót foglaltak le. A vámosok 1139 jegyzőkönyvet állítottak ki a külföldi rendszámú autók tulajdonosai ellen a jármű ideiglenes behozatalának és tranzitjának túllépése miatt.


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés