Kárpátalja | 2020. 12. 12. – 09:11 |
Az NSKI Mikulás-ajándéka megérkezett a nagydobronyi gyermekotthonba. Fotó: Kovács Erzsébet. Kárpátinfo hetilap

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) 2013 óta minden évben névre szóló Mikulás-ajándékokkal érkezik Kárpátaljára, melyek az általuk „örökbe fogadott” Beregszászi 6. Sz. Horváth Anna Általános Iskola tanulóihoz kerül, illetve a református és katolikus egyházak közreműködésével számos családhoz, rászoruló gyerekhez jutnak el. Idén több mint ötszáz csomag talált boldog gazdára.

Bár 2020 sok mindenben más, mint az eddigi évek, hiszen megszorítások, határátkelési korlátozások, személyes kapcsolattartási nehézségek jellemzik, de az NSKI Mikulása idén is eljutott a meglepetésre váró gyermekekhez. Sajnos ezúttal az ajándékozók nem lehettek jelen, az ajándékok és élelmiszercsomagok átadására a karanténszabályoknak megfelelően kicsit szűkebb körben, de annál meghittebb hangulatban került sor.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület közreműködésével idén a csapi, a tiszaújfalui és a tiszaásványi családok és gyerekek mellett a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon 54 leánynövendékéhez jutott el a névre szóló ajándék, és valamennyien boldogan fogyasztják majd a konyhára juttatott élelmiszercsomagokból készült finom ételeket is. Az ajándékokat Zán Fábián Sándor püspök és Badó Krisztina, a Püspöki Hivatal irodavezetője adta át.

A családias hangulatú ünnepség résztvevőit Katona Viktória, a gyermekotthon lelkészigazgatója üdvözölte, majd az intézmény neveltjei adtak szívhez szóló szép műsort. Zán Fábián Sándor köszöntőjében elismeréssel szólt a gyermekek produkciójáról, bátor kiállásáról, szívből jövő dicsőítő énekléséről. „Áldott legyen az Úr neve értetek” – mondta a püspök. Aki hálát adott a gyermekekért, az intézményért, ahol szeretet veszi őket körül, s ahol ők megsokszorozva adják azt vissza. Zán Fábián Sándor arra kérte a lányokat, hogy imáikban egymásért is adjanak hálát, s Jézus Krisztusért, aki szeretetével megérintett bennünket, s ezt a krisztusi szeretetet adják is tovább. A püspök köszönetet mondott az NSKI munkatársainak, Szász Jenő elnöknek, akik szívügyüknek tekintik, hogy örömet szerezzenek a kárpátaljai gyerekeknek.

Ajándékozni mindig nagyszerű érzés. Miért kap mégis nagyobb hangsúlyt advent időszakában? – tettük fel a kérdést a meghitt ünnepség végén Zán Fábián Sándornak. A püspök a sajtónak nyilatkozva elmondta: az adventi időszakban azért kerül nagyobb hangsúly az ajándékozásra, a szeretetünk ilyetén kifejezésére, mert ez az időszak arról szól, hogy Isten az ő szeretetét nagyon koncentráltan fejezte ki, éreztette meg az emberekkel: megszületett a világ megváltója, Jézus Krisztus. Ez egy felfoghatatlan nagy ajándék az egész emberiség számára. Isten a megváltás csodájában fejezte ki szeretetét. Az emberek, akik ezt a szeretetet megtapasztalták, szintén szeretnék továbbadni azt. S erről a szeretetről úgy tesznek bizonyságot, hogy megajándékozzák egymást. Főleg karácsonykor, de a Mikulás ünnepe is fontossá vált, mert ez is egy alkalom, hogy bizonyságot tegyünk a szeretetről: semmit sem várva, önzetlenül ajándékozzunk. Ez a mostani is egy ilyen alkalom. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai ezeknek a gyerekeknek, akiknek ez az intézmény az otthonuk, önzetlenül örömet szereztek. Szeretetből.

Ezt pedig valamennyien gyakorolhatjuk…

Marton Erzsébet

 

Az NSKI Mikulás-ajándéka megérkezett a nagydobronyi gyermekotthonba - Örömet szerezni önzetlenül, szeretetből

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 50. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés