Magyarország | 2020. 11. 14. – 19:18 |

Az "Év családorvosa a Kárpát-medencében" kárpátaljai díjazottjai - Pocsai Vivien és Kertész Árpád részesült elismerésben.
Fotó: Kárpátinfo hetilap

A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE) szervezésében az idei évben is kiírásra került az ,,Év családorvosa a Kárpát-medencében” nevet viselő pályázat, amelyet junior díj és Életműdíj kategóriába tartozó családorvosok számára hirdettek meg.

A junior kategóriában azok a 3-6. éves orvostanhallgatók pályázhattak, akik az alapellátásban gondolják kezdeni orvosi életpályájukat, vagy akik legfeljebb 5 éve dolgoznak orvosként az alapellátásban.

Az Életműdíjra olyan, családorvosként, vagy általános orvosként dolgozó doktort javasolhattak, aki legalább 30 évet tevékenykedett hivatásában és környezetében elismerésnek örvend.

Az év elején még az volt a terv, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával zajló pályázat győzteseit és díjazottjait egy továbbképző konferencia keretében látják vendégül Budapesten április végén, de aztán a koronavírus-járvány mindent felülírt… Később őszre módosították a konferencia megrendezését, de a folyamatosan fennálló járványügyi helyzet miatt, ekkor sem kerülhetett sor annak megrendezésére.

A napokban aztán, amolyan online formában zajlott le a győztes pályázók megjutalmazása.

Prof. dr. Balogh Sándor a MÁOTE elnöke rövid köszöntőjében elismerően szólt az anyaországban és az elcsatolt területeken az elmúlt hónapok során fokozott terheléssel tevékenykedő és áldozatos munkát kifejtő egészségügyi dolgozókról, és azon belül az alapellátás szereplőiről. Mint elmondta, a közép-kelet-európai országokat egyformán érinti az egészségügyi szakember- és orvoshiány, különösen a családorvosok hiánya. Éppen ezért a MÁOTE a szakma és hivatás elismertségének növelésén kívül, az utánpótlás helyzetén is szeretne javítani, és e célok megvalósítása érdekében kerül sorra már évek óta a pályázat kiírására.

Ami a kárpátaljai győzteseket illeti, junior díj kategóriában Pocsai Vivien, nagybégányi családorvos kapott elismerést, aki két éve dolgozik családorvosként Nagybégányban, és a több mint fél éve ránk telepedő járványügyi helyzetben is önfeláldozó munkát végez az őt segítő kollektívájával együtt. A doktornő egy díszes oklevél mellett egy vauchert is átvehet majd, amely a remélhetőleg jövőre megrendezésre kerülő verseny során lezajló konferencián való részvételre is feljogosítja őt.

Életműdíjban Kárpátaljáról Kertész Árpád nyugalmazott orvos részesült, aki korábban évtizedeket töltött el az egészségügyben gyermek-, majd családorvosként, később pedig mentős orvosként ismerhették sokan. Ő is egy díszes diplomát vehetett át, a közeljövőben pedig réz plakettben és ugyancsak olyan vaucherben részesül, amely részvételi lehetőséget biztosít számára a 2021-ben megrendezésre kerülő eseményen.

A virtuális formában megtartott díjátadón a díjazottaknak Jakab Lajos, a projekt kárpátaljai kurátora nyújtotta át az oklevelet és diplomát.

(tamási)

Kárpátinfo hetilap

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés