Magyarország | 2021. 02. 12. – 16:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Milliárdos áfacsalás gyanújával vette őrizetbe a NAV annak a Budapest és Nagykanizsa környéki bűnbandának a tagjait, akik külföldről behozott használt autók kereskedelmével foglalkoztak.

A költségvetésnek okozott teljes, 1,3 milliárd forintos kár megtérült

- írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook-oldalán.

A gépjárművek Németországból cseh és szlovén cégeken keresztül érkeztek Magyarországra, ahol az első belföldi vevők – beiktatott „eltűnő kereskedők”, akik a beszerzésben csak papíron vettek részt – a továbbértékesítés után nem fizettek áfát.

A fiktív számlákkal, minimális haszonnal továbbadott autókat a végső megrendelők így a versenytársaknál jóval kedvezőbb áron értékesíthették.

A hálózat felszámolására a NAV nyugat-dunántúli nyomozói egy negyven helyszínt érintő kutatássorozatot szerveztek. A bizonyítékszerzésben több százan vettek részt: nyomozók, járőrök, informatikusok, valamint drog- és pénzkereső kutyák. Mivel a bűnszervezet irányítóinak többször is volt már dolga a hatóságokkal, ezért hozzájuk a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a NAV MERKUR bevetési egységei érkeztek.

A bűnszervezet vezetőjét Pest megyei luxusotthonában fogták el a TEK kommandósai.

Barátnője eleinte fel sem fogta a helyzet súlyosságát, azt hitte lánykérésben lesz része. A fényűző, milliárdos értékű ingatlan golyóálló üvegezésével, kamerarendszerével és mozgásérzékelőivel kész erődítményként szolgált a bentlakóknak.

A költségvetésnek okozott kár megtérülésére a NAV bankszámlákat és ingatlanokat zárolt, valamint nagy összegű készpénzt foglalt. A járőrök speciálisan képzett kutyákat is bevetettek. A bűnbanda nagykanizsai tagjának gépkocsijában több mint huszonötmillió forint készpénzt találtak.

Egy titkos, a bűncselekmények szervezésére fenntartott irodában ujjnyomkutatásra is szükség volt, mivel az elkövetők tagadták, hogy közük lenne az ingatlanhoz.

Az őrizetbe vett öt főből három a Zala Megyei Főügyészség indítványa alapján bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt letartóztatásba,

kettő pedig bűnügyi felügyelet alá került.

Az elkövetők akár 20 évet is kaphatnak.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukrán titkosszolgálat iszlamista terrorsejtet leplezett le Kijev mellett. A közlemény szerint a csoport vezetője egy olyan férfi, aki egy meg nem nevezett kelet-európai ország által kiadott nemzetközi körözés alatt áll szíriai harci tevékenységben való részvételért.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy több mint két év börtönre ítéltek egy ukrán embercsempészt Baján. A tájékoztatás szerint az ukrán férfi november 16-án reggel Baja külterületén, az 55-ös főút mellett vette fel egy kisteherautóba a hét illegális bevándorlót.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés