Ukrajna | 2021. 01. 15. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában nem ajánlották fel Magyarországnak a büntetőeljárás lefolytatását Legény Zsolt, az MSZP egykori etikai bizottságának vezetője ellen, akit cigarettacsempészeten kaptak tavaly Kárpátalján.

A politikus számára kedvező esetben pénzbüntetést kaphat a bűntett elkövetéséért,

más esetben akár börtönre is ítélhetik a nagy mennyiségnek számító csempészcigaretta miatt - írja az Origo.

Az szinte biztosra vehető, hogy a bűncselekmény elkövetőjét meghatározott időre – akár évekre – ki fogják tiltani Ukrajnából.

Az ukrán hatóságok a lebukás napján lefoglalták a cigarettacsempészethez használt autóját,

majd elkobozták azt.

A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint Legény Zsolt a diplomata útlevelet pártja kifejezett kérésére kapta meg, a kérés indoklása szerint a kárpátaljai kapcsolattartás céljából.

Ezzel azonban súlyosan visszaélt, amikor tetten érték decemberben az ukrán-magyar határon a speciális nyomozók. 

A diplomata útlevél soronkívüliséget biztosít a határátlépéskor,

felmutatóját nem lehet megmotozni, mozgásában korlátozni, kocsiját átkutatni.

Nem véletlenül merült fel a politikus lebukása után, hogy akár kapcsolatban lehetett ukrajnai szervezett bűnözői körökkel is. Ám erről egyelőre nincs megbízható információ.

Az autóban talált nagy mennyiségű cigaretta eredetéről egy helyi portál annyit írt, hogy a dohányáru zárjegye szerint adómentes, mert olyan devizaboltból származik, ami például a repülőtereken működik a becsekkolás utáni területeken.

Emlékezetes, hogy Legény Zsolt azonnal közölte, amikor a határátkelőn félreállították, hogy diplomata, és megtiltotta az autója átkutatását. A Munkácsról kifejezetten a magyar „diplomata" miatt a határra érkező, nyilvánvalóan operatív információkkal rendelkező nyomozók értesítették a magyar konzulátust, ahonnan hamarosan a határra érkeztek akkreditált diplomatáink.

A két diplomata hallotta, hogy Legény azt mondta az ukrán nyomozóknak:

„na jó, cigaretta van... az autóban".

Ezzel szemben a botrány kirobbanása után Legény azt hajtogatta a sajtó munkatársainak, nem tudta, hogy cigaretta van az autójában, ám ezt Menczer Tamás külügyi államtitkár azonnal megcáfolta.

Legény Zsolt a diplomata útlevél mellett elvesztette teljes politikai befolyását is, hiszen erkölcsileg vállalhatatlanná vált a köztörvényes bűncselekmény elkövetésével mindenki számára. 

2006–2010, illetve 2010–2014 között volt az MSZP országgyűlési képviselője,

előbb az ifjúsági, szociális és családügyi bizottságnak, majd az az európai ügyek bizottságának, illetve a fogyasztóvédelmi eseti bizottságnak, valamint a mezőgazdasági bizottságnak volt a tagja.

2010-ben Tornyospálca önkormányzati képviselőjének választották meg, majd betöltötte a Magyar Szocialista Párt frakcióvezető-helyettesi tisztségét, és az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke is volt. Lemondásáig a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének alelnöke volt.

Korábban hírt adtunk arról, hogy diplomata útlevéllel akart cigit csempészni egy magyar férfi Asztélynál. Az asztélyi ukrán-magyar államhatáron a Munkácsi Határőrség operatív munkatársaitól származó információ alapján a vámosok alapos felülvizsgálatra továbbították a Seat márkájú kisbuszt. 

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy pszichotróp anyagokat találtak egy szakácsnál Kárpátalján. Kárpátalján január 14-én, az operatív információk feldolgozása során  a rendőrök kábítószer birtoklásán értek egy 30 éves helyi lakost.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!