Magyarország | 2020. 12. 09. – 12:45 |

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hatmilliárdos bankszámlavagyont, luxusingatlanokat, rengeteg készpénzt, tízkilónyi arany ékszert és egy cementgyárat is zárolt a NAV egy kiterjedt bűnszervezetnél, amelyik arany értékesítésével, bukó cégek közbeiktatásával és bonyolult számlázási láncolatokon keresztül csaknem hatmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.

A bűnözők a gyanú szerint egy többszintű számlagyárat működtettek a jogosulatlan áfalevonásra és -visszaigénylésre - írja a NAV Facebook-oldalán.

A szervezetbe épített bukócégek az illegális forrásból származó arany eredetének igazolására fiktív számlákat állítottak be,

majd több cégen átszámlázva, adómentesen értékesítették Szlovákiában az időközben megmunkált aranytömböket.

Az akcióban a NAV pénzügyi nyomozói bevetési egységek és informatikus szakértők bevonásával egyszerre 110 helyszínen tartottak házkutatásokat, 18 személyt állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként.

Öt személy letartóztatását és egy személy bűnügyi felügyeletét a bíróság el is rendelte. Az akcióban közreműködött a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet is.

A költségvetést ért hatmilliárdos kár megtérítésére a NAV mintegy 4,5 milliárd forint és 4,5 millió euró értékben gyanús bankszámlákat zárolt, három lakást, további két, összesen 750 millió forintot érő luxuslakást, egy üzlethelyiséget és egy cementfeldolgozó üzemet vett zár alá.

Az akcióban több mint 100 millió forint készpénzt, 131 millió forint értékű üzemi gépet

és több mint tíz kilogramm arany ékszert és aranytömböt is sikerült lefoglalni.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. A hálózat irányítója akár 20 év börtönt is kaphat.

Korábban a Kárpátinfo.net hírt adott arról, hogy egy Mecedes kisbuszban 88 000 orvosi kesztyűt próbáltak Kárpátaljára csempészni.


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés