Világ | 2020. 12. 08. – 11:00 |

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Felpörögtek a rendőrségi és titkosszolgálati műveletek a pandémiára fizikálisan és virtuálisan rátelepedő szervezett bűnözők elleni harcban.

Életveszélyesek lehetnek a szervezett bűnözés által hamisított Covid–19 elleni vakcinák, és a kibertérben egyre több a gátlástalan csaló – írja a Hirado.

Az Interpol (Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete) globális riasztást tett közzé a napokban a bűnüldöző szervek számára 194 tagországában, figyelmeztetve arra, hogy készüljenek fel a Covid–19 oltásokat célzó maffiákra, mind fizikailag, mind az interneten.

A szervezett bűnözők érdeklődését felkeltette az óriási bevételi lehetőség, amit a pandémia kapcsán a védőoltások jelentenek.

Többmilliárd védőoltásról van ugyanis szó, így a vakcinák a szervezett bűnözés elsődleges célpontjai.

„Amíg a kormányok oltások bevezetésére készülnek, a bűnszervezetek azt tervezik, hogy beszivárognak, vagy megszakítják az ellátási láncokat” – mondta erről Jürgen Stock, az Interpol főtitkára.

Az Interpol magas szintű riasztása a Covid–19 és az influenza elleni oltóanyagok hamisításával, lopásával és illegális reklámozásával kapcsolatos lehetséges bűncselekményekre irányítja a figyelmet, mivel a világjárvány korábban soha nem látott, gátlástalan bűnözői fellépést váltott ki.

A maffiák már arra is vetemednek, hogy hamis vakcinákat hirdetnek, értékesítenek, sőt adnak be.

Mivel számos hivatalosan fejlesztett Covid–19-vakcina közelebb kerül az engedélyhez és a globális terjesztéshez, immár elengedhetetlen a nemzeti hatóságok és titkosszolgálatok számára az ellátási lánc biztonságának megőrzése, és a hamis termékeket árusító tiltott weboldalak azonosítása.

A bűnüldöző szervek és az egészségügyi szabályozó testületek közötti koordináció is elengedhetetlen az egyének biztonságának és a közösségek jólétének védelme érdekében – hangsúlyozza az Interpol.

A potenciálisan életveszélyes termékek megrendelésének veszélyein túl az Interpol számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó egységének elemzése feltárta, hogy a tiltott gyógyszerek és orvostechnikai eszközök értékesítésével gyanúsított online gyógyszertárakhoz kapcsolódó 3000 webhely közül

mintegy 1700 tartalmazott számítógépes fenyegetést, legfőképpen adathalászatot és spameket.

Korábban a Kárpátinfo.net hírt adott arról, hogy koldulásra adta bérbe egy nő kiskorú gyermekét Ukrajnában. A nő napi 700 hrivnyát kért a gyermekért.


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!