Ukrajna | 2021. 02. 08. – 10:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában 2021. április 1-től ismét emelkedhetnek az villamos energia tarifái. Az árváltozás azokat érinti, akik 300 kWh-nál többet fogyasztanak.  

A tarifa 3,42 hrivnya lehet minden kilowattóráért.  

Ezt Oleg Popenko, a Kijevi Városi Államigazgatás alá tartozó lakhatási és kommunális szolgáltatások bizottságának vezetője jelentette ki – tudatja a Podrobnosztyi.ua hírportál. 

Ez az áremelkedés a lakosság nagy részét érinti, a nyugdíjasok kivételével, mert 300 kWh azon háztartások átlagos fogyasztása, ahol rendszeresen sok modern háztartási készüléket használnak.

"Ukrajnában költségvetési hiány van, és megpróbálják ránk terelni a befektetők adósságait.

Amikor a befektetők tömegesen jöttek Ukrajnába, a legmagasabb tarifát szabták meg nekik. Most meg kell fizetnünk őket. Egyszerre megöljük az olcsó atomenergiát, és arra kényszerítjük az államot, hogy Európa legdrágább villamos energiáját vásárolja. Az államnak nincs pénze, és emeli a tarifákat számunkra" - mondta Popenko.

A villamos energia költsége eltér a különböző típusú állomások esetében.

Ezenkívül nagymértékben függ a külső tényezőktől.  

Oleg Popenko számításai szerint az atomerőművek villamosenergia-költsége 50 kopijka/kWh, a hőerőművek esetében 1,80 hrivnya, a zöldenergia ára 4,45 hrivnya.  

A szállítás költsége pedig körülbelül 1,3 hrivnya/kWh évente.

A szakértő szerint a villamos energia átlagos költsége 1,05 hrivnya, de jelentősen többet kell fizetnünk. 

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában a Miniszteri Kabinet a rezsi további növekedését jósolja. A Gazdasági Minisztérium optimista előrejelzése szerint 2021-ben az ukrajnai gáz ára 20%-kal drágul.  

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a Zakarpathaz kikapcsolja a 104.ua szolgáltatását. A fogyasztókat érintő változások csak tavasszal lépnek életbe.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!