Kárpátalja | 2021. 02. 06. – 17:07 |

Hirdetés

Az eddigi időjárási viszonyok nem különösen kedveztek az őszi kalászosok fejlődésének. A nagy mennyiségű csapadék több mezőt elöntött lokálisan, ezeken a parcellákon a kultúrák erősen megsárgultak (kiáztak), oxigénhiányban szenvednek és idő előtt elpusztulnak. Sajnos sok ilyen parcellát láttam, de ha odafigyeltünk volna, akkor ez nem történt volna meg. Hogy mire is gondolok? Talán a kedves termelők is meg tudják fejteni.

Több éve gyakorlatilag senki nem tart be egy kötelező agrotechnikai követelményt, amit úgy hívnak, hogy mélytalajlazítás (60-70 cm mélyen), egyszerű parasztnyelven úgy hívják, hogy talajhasgatás.

Tudom, hogy ennek a problémának két oka is van. Az első az anyagi szempont, a másik pedig, hogy nincsenek hozzá kellő mezőgazdasági felszerelések. Mint tudjuk, nálunk a termőtalaj nagyon nehéz struktúrájú és nagyon lassan engedi le a fölösleges vizet a mélyebb rétegekbe, ami már utána lefolyik a kanálisokba. Ezért szükséges minden három-öt évben elvégezni az említett mélytalajlazítást. De ami nekem a legjobban fáj, hogy azokat a fiatal gyümölcsösöket, amelyeket az utóbbi egy-két évben ültettünk az Egán Ede Alapítvány támogatásával, vízben állnak, mert a gazdák nem végezték el a mélytalajlazítást még az ültetés előtt.

A másik probléma, amire szeretnék rávilágítani, hogy a kedves termelők a téli időszakban nem járják a saját parcellájukat ellenőrizni, legalább hetente egyszer-kétszer, hogy időben felfedezzék és időben tudjanak lépni és megoldani a problémákat.

Sajnos a fiatal gyümölcsösökben még egy lényeges problémával találkoztam, amit meg lehetett volna előzni, ha idejében észrevesszük. A kis csemetefákat a nyulak körülrágták (különösen az almát és a körtét). Emiatt sok fa el fog pusztulni. Úgy gondolom, hogy ez a hanyagság számlájára írható. Egyszerűen nem értem, hogy aki gyümölcsöst telepít, miért gondolkodik ilyen felületesen. Különös figyelmet kell fordítani a rágcsálók megjelenésére.

Szeretném felhívni a gazdák figyelmét a gyümölcsfák metszésére. Az időjárási viszonyok kedveznek a gyümölcsfák és a szőlők metszéséhez. A háztáji gazdaságokban fordítsunk különös figyelmet az almatermésűek szakszerű metszésére, különösen az elhalt ágak eltávolítására. Erről azért írok, mert az utóbbi években egy veszélyes, de mindenkinek ismeretes baktériumos betegség, a tűzelhalás ütötte fel a fejét, s nagy károkat okozott a családi gazdaságokban. Nagyon könnyű vizuálisan megállapítani, mert a gyümölcsfákon a levelek nem hullottak le, csak erősen megbarnultak vagy feketék. Ez azt jelenti, hogy a fát megtámadta a betegség. Különösen a körtefákon lehet ezt észrevenni, az almafajtákból a Jonatánt erősen támadja. Ezeken a fákon különösen erős metszést kell végezni, megritkítva az ágakat.

A csonthéjasoknál (meggy, cseresznye, szilva, őszi- és kajszibarack) a metszést későbbi időszakra hagyjuk, az őszi- és kajszibarackfákat legutoljára metsszük, mert még egy gyengébb hideghullám is erősen károsítja, és csak metszéssel lehet korrigálni.

Mivel kevés őszi kalászost vetettünk, már most kell gondolkodni, hogy milyen tavaszi kalászosokkal fogjuk pótolni, és idejében szerezzük be a jó minőségű vetőmagokat, különösen a kukorica-hibrid vetőmagjait, amely nem csak nálunk, hanem egész Európában nagy deficit lett.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 5. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!