Ukrajna | 2021. 02. 10. – 11:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A csirketojás ára Ukrajnában meredeken emelkedett. A szakértők az újévi ünnepek után drágulást jósoltak, és ez meg is történt.

Ma 10 tojás helyenként 40-60 hrivnyába kerül, míg novemberben 10 tojást 26 hrivnyáért vásárolhattunk. 

A közgazdászok a csirketojás áremelkedésének számos okát említik.  

Ez az energiaárak növekedése és a minimálbér növekedése, de leginkább a tojás költségeit befolyásolta a gabona drágulása, amelynek árai a rossz termés miatt emelkedtek.

A csirkék elsősorban összetett takarmánnyal táplálkoznak. Ezért a tojások, illetve az árak is megugrottak.

Novemberhez képest a tojás kétszer annyiba kerül.

Figyelembe véve a csomagolást, a szállítást és az értékesítést, a boltban egy tucat tojás költsége átlagosan 45 hrivnyáig terjed.

Lehetséges, hogy a gazdák és az ipari vállalkozások elkezdik csökkenteni a baromfi számát (a tojás drágulásának második oka), mivel gondot okozhat az összetett takarmány megvásárlása.

A fürjtojások viszont még nem drágulnak.

Hamarosan jövedelmezőbb lesz megvásárolni őket, mint a csirketojást.  A 20 tojásból álló csomag még mindig átlagosan 30 hrivnyába kerül - írja a today.ua.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában ismét emelkedik a villamos energia ára. A tarifa 3,42 hrivnya lehet minden kilowattóráért.  

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában a Miniszteri Kabinet a rezsi további növekedését jósolja. A Gazdasági Minisztérium optimista előrejelzése szerint 2021-ben az ukrajnai gáz ára 20%-kal drágul.  


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!