Ukrajna | 2021. 01. 08. – 14:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában a földgáz, áramszolgáltatás és hidegvíz árának emelkedése miatt az ukránok februártól 25%-kal többet fizetnek a rezsiért. 

Ezt Valentin Zemljanszkij, energetikai szakértő jelentette ki a Golos.ua információs hírügynökségnek adott kommentárjában.

„A villamosenergia-tarifák emelkedését elsősorban a szegények fogják érzékelni.

Ezek elsősorban olyan lakóházakban élnek, ahol havonta maximum 200 kilowattóra áramot fogyasztottak. Számukra a kifizetés átlagosan 30%-kal nő a többi közüzemi számlán kívül. Általában az ilyen lakások központi fűtési rendszerrel vannak felszerelve, így ott a gázfogyasztás minimális. Az ilyen háztartások esetében azonban megemelkedhetnek a hődíjak.

Nehéz megjósolni, hogy a tarifák mennyire emelkednek, mert ezeket most a helyi tanácsok határozzák meg.

Tekintettel arra, hogy a gáz továbbra is emelkedik, valószínű, hogy a hőtarifákat is felül fogják vizsgálni. Vagyis újraszámításra kerül sor” - mondta Zemljanszkij.

Elmondása szerint az átlagos kétszobás lakás esetében a végszámla 25%-kal nő.

„Annak ellenére, hogy kedvező időjárási viszonyaink vannak, meleg a tél, a gázfogyasztás növelésének nincsenek külön előfeltételei. A gáz árának emelkedésével azonban nő a hőszolgáltatás és a meleg víz ára is. Ráadásul a hideg víz ára emelkedni fog.

Úgy gondolom, hogy az átlagos kétszobás lakás esetében a végszámla 25%-kal nő.

Az ukránok februárban érzik majd még ezt, amikor jönnek a kifizetések” - összegezte a szakértő.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában a polgárok államadóssága csaknem 13 ezer hrivnyával nőtt. Ukrajnában 2020. december 30-ig az államadósság 2,5 trillió hrivnyát tett ki, ami a GDP majdnem 63%-a. 

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy 2020-ban Ukrajnában az átlag nyugdíj 400 hrivnyával nőtt. Ukrajnában az átlag nyugdíj 2020-ban 400 hrivnyával nőtt, és most 3,4 ezer hrivnya.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés