Kárpátalja | 2021. 01. 31. – 17:07 |

Szeretném felhívni a kedves termelők figyelmét, hogy Szőlősvégardóban megnyílt egy agrokémiai laboratórium és szaktanácsadói iroda, amely alapfeladata a háztáji és egyéb gazdaságok talajmintáinak vizsgálata, illetve ez alapján a műtrágyák célszerű használatával való szaktanácsadás lesz. Minden termelőnek tudnia kell, hogy minden évben célszerű elvégezni a parcellák talajvizsgálatát, amely alapján lehetséges hatékonyan használni a műtrágyákat és a termésnövelő szereket.

Mint tudjuk, minden mezőgazdasági kultúrának különböző a tápanyagszükséglete. Például az egyik legelterjedtebb mezőgazdasági kultúránk, a kukorica a vegetációs időszaka alatt kb. 120-140 kg nitrogént használ fel, foszforból 60-70 kilogrammot hektáronként, káliumból 70-80 kg-ot. Ez a mennyiség biztosítja a 8-10 t/ha terméshozamot, és csak ez alapján tudjuk megállapítani, hogy milyen és mennyi műtrágyát kell vásárolnunk. Ezt kizárólag laboratóriumi vizsgálatok alapján lehet megállapítani. Sajnos ezt az alapelvet nem mindig használjuk a gyakorlatban és ezzel magyarázható az eltérő terméshozam is.

A másik fontos elv a levéldiagnózis elvégzése, amely alapján megállapítható, milyen makro- és mikroelemek hiányoznak a talajból. Ez alapján lombtrágyázással tudjuk pótolni a hiányzó elemeket és így idejében megoldjuk a problémát.

Ezenkívül a laboratóriumban fitodiagnózist is végeznek. Ez alapján megállapítható a kórokozók és a kártevők jelenléte a konkrét területen. Egyelőre kizárólag gombabetegségeket vizsgálnak kultúrák szerint. Baktérium- és vírusbetegségeket csak vizuálisan állapítanak meg. A szaktanácsadók maguk keresik fel a gazdákat és a talajmintákat is ők veszik le, de magyar nyelvtudással nem rendelkeznek. Ez viszont nem probléma, mert rajtam keresztül Önök pontos információt fognak kapni.

A munkatársak konkrét tanácsokat adnak a helyzettől függően. Elérhetőségek: Szőlősvégardó, Ardovecka u. 267-A; tel.: 0685297177, 0663090008.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 4. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES