Ukrajna | 2021. 01. 29. – 13:44 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) számos okot nevezett meg, amelyek miatt az infláció az első félévben emelkedni fog, az év második felében azonban elapadnak az okok, és az élelmiszer-infláció lelassul.

Idén az infláció 7%-ra gyorsul fel, a fő okok a kínálati tényezők lesznek.

Ezt az előrejelzést az Ukrán Nemzeti Bank negyedéves inflációs jelentése tartalmazza – közli a Korrespondent.net hírportál. 

Megjegyzendő, hogy az infláció növekedésének fő tényezői a kínálati tényezők lesznek, különös tekintettel az élelmiszerekre és az energiahordozókra - az autós üzemanyag, a lakosság földgáza, valamint az ettől függő lakhatási és kommunális szolgáltatások árainak emelkedése.

Az infláció felgyorsulásának fontos tényezője a minimálbér emelése is (6000 hrivnya januárban és 6500 hrivnya 2021 decemberétől),

amely a fogyasztói kereslet növekedése mellett a bérek üzleti költségeinek növekedését és az adóterheket eredményezi. 

„Ennek megfelelően a vállalkozás várhatóan áremelésekkel ellensúlyozza ezeket a többletköltségeket” - áll az anyagban.

Az élelmiszer-infláció növekedése az idei év első félévben folytatódik a legtöbb növény alacsony tavalyi termése miatt.

A kínálat többsége azonban gyengülni fog,

ha értékesítésre kerül az új termés, ami az élelmiszer-infláció lassulását az év végén 6%-ra lassítja majd.

Korábban hírt adtunk arról, hogy ezer hrivnya szubvenciót kapnak az ukránok. Az ukrán Miniszteri Kabinet úgy határozott, hogy automatikusan további támogatásokat vezet be azoknak a családoknak, akik házukat villamos energiával fűtik, és a kedvezményes tarifa eltörlése miatt többet kell fizetniük a kommunális szolgáltatásokért.  

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában egy év alatt 15 százalékkal nőtt az átlagfizetés. A 2020 decemberi összeg 15,6%-kal (1915 hrivnyával) több, mint 2019 decemberében (12 264 hrivnya).


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!