Ukrajna | 2021. 01. 28. – 10:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában februárban a villamosenergia-díjak növekedését minden állampolgár megérzi, különösen azok, akik elektromos fűtést használnak otthonuk melegítésére.

Ukrajnában 400 ezer ilyen család él.  

A Miniszteri Kabinet azt tervezi, hogy a költségvetésből 1,4 milliárd hrivnyát különít el a családoknak az elfogyasztott villamos energia költségeinek fedezésére, amely a csökkentett tarifák eltörlése és egy rögzített ár alkalmazása következtében keletkezett – közli a Today.ua hírportál. 

A Legfelső Tanács elnöke, Dmitro Razumkov szerint a lakosság számára,

amely 3000 kWh villamos energiát használ fűtésre, kétzónás villanyóra esetén 1940 hrivnya a különbség.

Ha a tarifa egyzónás, akkor a különbség 2340 hrivnya, ami az ukránok számára jelentős összegű pénz.

Az első 100 kWh elfogyasztott villanyáram kedvezményes tarifájának eltörlésével kapcsolatos állami kompenzációt a következő polgárok kaphatják meg:

  • akik lakóépületekben (beleértve a szálloda típusú házakat, kollégiumokat és apartmanokat) laknak, amelyek a megállapított eljárásnak megfelelően elektromos fűtési berendezésekkel vannak felszerelve (beleértve a vidéki térségeket is), és 2020. december 31-től villamos ellátásra voltak jogosultak;
  • azok, akik többlakásos és nem gázosított épületekben élnek, ahol nincs központi fűtés vagy nem működik (ideértve a vidéki térségeket is);
  • a nagycsaládosok és nevelőcsaládok. 

A villamosenergia-tarifa emeléséért járó kártérítés összege körülbelül 1000 hrivnya lesz, és csak azok kapják meg a pénzt, akiknél telepítve van az elektromos fűtés.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Naftohaz tovább csökkentette a földgáz árát. A Naftohaz gázszolgáltató társaság a gázárat februárban 6,86 hrivnya/köbméter (áfával együtt) áron határozta meg.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy idén 50 hrivnyával drágul a sertéshús ára. Míg 10 tojás költsége 40 hrivnyáig drágulhat, 2021-ben a sertéshús ára 20-38%-kal 139-160 hrivnya/kilogrammra emelkedhet a tavalyi évhez képest.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés