Ukrajna | 2021. 01. 25. – 13:42 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Batykivscsina part felszólítja az Ukrán Legfelső Tanácsot, hogy csökkentse a földgáz árát - jelentette Julija Timosenko, a párt vezetője

Szerinte a jelenlegi válság oka a hét évvel ezelőtt hozott döntés,

amikor minden indoklás nélkül, korrupt céllal az ukránokat megfosztották a saját termelésű olcsó gáztól - írja az RBC.ua.

Ez már akkor lehetővé tette, hogy az előző kormány tizenegyszeresére emelje az árakat.  

A jelenlegi kormány nemcsak nem törte meg ezt a bűnözői rendszert, hanem tovább is rabolta az embereket, még jobban emelve az árakat – fejtette ki meggyőződését Timosenko.

„Az állami ellenőrzés eredményei szerint a Naftohaz 225 milliárd hrivnyát vont ki az országból,

és 75 milliárd hrivnyát nem fizetett be a költségvetésbe. Miről beszélünk most?  Amikor megjött az új kormány, forró vassal ki kellett volna égetnie. Hol vannak a kivont 225 milliárd pénz büntetőügyei?  Hol vannak a Kobolev, Vitrenko és az összes előd ellen indított büntetőügyek, akik mindezt megtették?” -hangsúlyozta Timosenko.

Továbbá felszólított a kormány égisze alatt működő korrupciós mechanizmus megszakítására és az emberek védelmére.

Ehhez szerinte a Legfelső Tanács minden hatalommal rendelkezik.

Timosenko meg van győződve arról, hogy azonnal el kell fogadni a Batykivscsina által régóta benyújtott 1177 számú törvényjavaslatot, amely szerint az ukrán állampolgárok saját termelésű gázt kapnának legfeljebb 30%-os jövedelmezőséggel.

A törvénynek azt is meg kell határoznia, hogy a gáztárolókból származó gázt ugyanazon az áron árulják, amelyen befecskendezték, figyelembe véve a tárolás és a szállítás költségeit.  

Ez szerinte csökkenti az üzemanyag árát a lakosság számára.

„A gáz ára köbméterenként nem lesz magasabb három hrivnyánál, a jelenlegi hét hrivnya helyett”

- mondta Timosenko.

Hangsúlyozta azt is, hogy a döntés mielőbbi meghozatala érdekében a Batykivscsina kész visszavonni saját törvényjavaslatát, és az összes parlamenti frakció nevében közös javaslatot nyújtanának be.

Korábban hírt adtunk arról, hogy idén 50 hrivnyával drágul a sertéshús ára. Míg 10 tojás költsége 40 hrivnyáig drágulhat, 2021-ben a sertéshús ára 20-38%-kal 139-160 hrivnya/kilogrammra emelkedhet a tavalyi évhez képest.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy csökkentik a földgáz szállítási díját Kárpátalján. 1,79 hrivnyában állapította meg a földgáz szállítási díját a Zakarpathaz számára a Nemzeti Energiaügyi és Közműipari Szabályzó Bizottság. 


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!