Kárpátalja | 2021. 01. 17. – 09:09 |
Senki sem azért látogat el vidékünkre, hogy itt finomakat egyen és jókat aludjon – mondta Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) elnöke. Fotó: Kovács Elemér

A mögöttünk hagyott 2020-as esztendő nagy valószínűséggel az építkezés éveként vonul be a kárpátaljai turizmus történetébe. Mert amikor már látszott, úgy április vége felé, hogy a koronavírus lehetetlenné teszi a különböző tömegrendezvények – fesztiválok, népünnepélyek, gasztronómiai bemutatók stb. – megtartását, a legtöbb vendéglátó azokba a felújításokba fogott, amelyek nála egy idő óta esedékessé váltak. Hisz szerencsére errefelé a többség tudatosította magában, hogy a vendéglétszám gyors gyarapodását csupán a turisták igénye növekedésének üteme múlja felül…

Illusztráljuk ezt egyetlen példával.

A hozzánk érkezők többsége magas komfortfokozatú, a háziaktól elszeparált, önálló lakrészben, illetve egy különálló portán kialakított kulcsos házban szeretne megszállni.

– Valamennyi, velünk kapcsolatban álló vendéglátó mostanra meggyőződött arról az alapigazságról, hogy senki sem azért látogat el vidékünkre, hogy itt finomakat egyen és jókat aludjon – kezdi évértékelő beszélgetésünket Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) elnöke. – És azzal is tisztában van mindenki, hogy a turista a reá váró szép élményekért kel útra. Éppen ezért a velünk kapcsolatban álló mintegy 800 vendéglátót arra biztattuk, hogy a kényszerpihenő ideje alatt a lehetőségeihez mérten tovább fejlessze a vállalkozását, ha módja van rá, azt újabb attrakciókkal egészítse ki. A visszajelzésekből ítélve igen sokan meghallgatták tanácsunkat. Örvendetes például, hogy egyre többen ajánlják fel a náluk megszálló vendégeknek, hogy egy bicikli- vagy autós túra keretében bemutatják a környéket, az itt található épített örökség érdekesebb darabjait, valamint a figyelemre méltó természeti látnivalókat.

– Úgy hallom, a dézsafürdő, a szauna, a csocsó- illetve a pingpongasztal mind több helyen ott szerepel a kínálati palettán…

– Így igaz. Emellett a kézműves foglalkozások és a látványosabb, élményt nyújtó közösségi munkaalkalmak – lekvárfőzés, kenyérsütés, szüretelés, téli disznóvágás – megszervezését szintén sokan bevállalják. Mindez természetesen nem megy egyik napról a másikra, hanem tervszerű, jól átgondolt munkát igényel.

– Maga a KMTT az elmúlt hónapok során milyen stratégiát követett?

– A helyzetből adódóan elsősorban a különböző képzésekre, fejlesztő foglalkozásokra helyeztük a fő hangsúlyt. Online vendégfogadói tanfolyamunkra például több mint százan jelentkeztek. Tavasszal meghirdettük a Legszebb vendégház, illetve a Legvirágosabb udvar akciónkat, amely a beküldött pályamunkákból ítélve rengeteg kreatív ötletet szabadított fel. Az idegenvezető-képzéssel sem álltunk le, s a nyár folyamán nem csupán a virtuális térben zajlott az oktatás, hanem sikerült egy csoportot olyan helyekre elvinni, amelyek nem annyira felkapottak és ismertek, holott ott is igen sok az érdekes látnivaló.

– Az egyik legfontosabb dolog talán mégiscsak az, hogy milyen lelki állapotban vannak ma az ágazat szereplői.

– 2014 tavaszán már átéltünk egy mostanihoz hasonló krízist. Emlékezzünk vissza: a Majdant követően a magyarországi vendégek nagyon sokáig elmaradtak, holott addig főként az ő fogadásukra épült fel az egész vendéglátó rendszer. Éppen ezért gyorsan nyitni kellett a belföldi turisták felé, s ez sikerült is. A 2018-as év végére, a 2019-es év elejére már helyreállt a régi rend, tehát jöttek szép számban a vendégek az anyaországból is. Ezt most csak azért említem, hogy vendéglátóink az elmúlt évek során edzetté váltak a különböző nehézségekkel szemben. Velük együtt mi is azt reméljük, hogy hamarosan minden jóra fordul. Alapelvünk a következő: a kikapcsolódás, a szabad idő tartalmas eltöltése, az utazások, az idegen tájak felfedezése során szerzett számos élmény, valamint az új tájak, emberek megismerése egyre inkább belénk van kódolva.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy a turizmus a gazdaságnak egy sikerre ítélt ágazata. Természetesen csak akkor, ha ezt hozzáértő módon, lelkiismeretesen csináljuk.

Kovács Elemér

  • Turizmus Kárpátalján: sikerre ítélve - A megújulás éve

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 2. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES