USA | 2021. 01. 15. – 15:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Joe Biden megválasztott amerikai elnök csütörtök este bejelentette, hogy 1,9 billió dolláros gazdaságösztönző csomagot kezdeményez, amelynek keretében finanszíroznák a nemzeti oltási programot, valamint sok amerikai 1400 dollár értékű csekket kapna.

Biden stábjának közleménye szerint a kongresszus decemberben végrehajtott, hasonló célú kétpárti akciója jó irányba tett lépést volt, de az csupán előleg volt - írja az MTI.

„Versenyt futunk az idővel, miközben

a további kormányzati segítség hiányában a gazdasági és közegészségügyi válság egyre súlyosabbá válik.

Az iskolák a következő hónapokban nem nyithatnak ki biztonságosan, és továbbra is lassan halad az oltások beadása” – olvasható a közleményben.

Az újabb gazdaságösztönző javaslat híre hetekkel azután vált ismertté, hogy a kongresszus decemberben elfogadott egy közel 900 milliárd dolláros ösztönző programot, amely növelte a munkanélküli ellátások mértékét és sok amerikainak 600 dolláros segélyt küldött.

Az amerikai gazdaság a lassuló fellendülés jeleit mutatja, miközben emelkedik a munkanélküliség, az egészségügyi rendszer pedig alig képes megbirkózni a koronavírus-fertőzöttek növekvő seregével.

Biden javaslatát valószínűleg néhány republikánus törvényhozó ellenezni fogja.

Ennek oka leginkább abban rejlik, hogy a csomagban olyan demokratikus politikai prioritások is vannak, mint a minimálbér emelése.

A tervezett 160 milliárd dollárt különítene el az oltóanyag-programra, 170 milliárd dollárt az iskolák újbóli megnyitására és egybillió dollárt a közvetlen segítségnyújtásra, ideértve a munkanélküli-segélyeket is.

Joe Bidennek a hatalomátadást lebonyolító törzse szerint a gazdaságösztönző program ugyan becsvágyó, de megvalósítható,

megmenti az amerikai gazdaságot, és kezd csapást mérni a vírusra.

A kongresszusnak gyorsan kell cselekednie annak érdekében, hogy a dolgozó családok, közösségek és kisvállalkozások túléljék a járványt – írták a dokumentumban.

Korábban hírt adtunk arról, hogy megszavazta az amerikai képviselőház a Trump felmentését célzó eljárást. Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta a republikánus párti Donald Trump amerikai elnök felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítását lázadás szításának vádjával a Capitolium múlt szerdai ostroma miatt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Donald Trump szükségállapotot rendelt el Washingtonban. Donald Trump amerikai elnök hétfőn szükségállapotot rendelt el Washingtonban január 24-ig.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!