Kárpátalja | 2020. 12. 03. – 17:12 |

Égetés helyett komposztáljuk a falevelet!. Forrás: Kárpátinfo hetilap

Fogjunk össze az avarégetés ellen! 

PHYLAZONIT KOMPOSZTÁLÁSI PROGRAM

A PHYLAZONIT Ukrajna Kft. komposztálási programjának célja, hogy avarégetés helyett inkább komposztáljunk. Ezzel nem csupán a környezetünket és az embertársaink egészségét kíméljük, de nagyon értékes, természetes tápanyagot kaphatunk. 

A program keretein belül lehetőség nyílik Phylazonit Tarlóbontó készítményhez jutni INGYEN.

A részvétel egyszerű:

1. Telefonos jelentkezés a következő számon: +380 99 082 96 60
2. Adategyeztetés
3. Időpont-egyeztetés a készítmény átvételével kapcsolatban

A programba 2020. december 15-ig van lehetőség jelentkezni.

MIÉRT ÉRDEMES KOMPOSZTÁLNI?

Mindenki találkozott már az őszi és a tavaszi levélégetés kellemetlen füstjével, mellyel nemcsak a környezetet szennyezzük, hanem értékes szerves anyagokat is elégetünk. Az erdőben senki sem szedi össze a falevelet vagy az avart abból a célból, hogy elégesse, hanem ezt a folyamatot a természet oldja meg (évmilliók óta kitűnően): az avar elbomlik (komposztálódik), ezáltal biztosítva a humuszban gazdag talajt a növények számára.

Komposztálással a kertes házaknál keletkező „felesleges” növényi maradványokat (összegereblyézett falevelet, levágott füvet, gallyakat stb.) EGYSZERŰEN hasznosíthatjuk. 

A káros égetés egyik oka éppen a diófalevéllel kapcsolatos. Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar, falevél 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mintha 250 autóbusz 24 órán át folyamatosan közlekedne! Majdnem minden kertben található a gyümölcsfák között diófa is. Sokan nem merik a komposztba tenni a levelét. A lehullott levelek közül a dió komposztálása váltja ki a legnagyobb vitát. Erről tanúskodnak a diólevél komposztálásával kapcsolatban különböző internetes fórumok eltérő hozzászólásai is. Ezen fórumokon – 1-2 kivétellel – nem tanácsolják a diólevél komposztba helyezését. Viszont a tudománynak hála mára rendelkezésre állnak különböző segítő-bontó készítmények (baktériumok), amelyek használatával bátran komposztálhatunk diófalevelet is. Ezen készítmények közé tartozik a Phylazonit Tarlóbontó is.

HOGYAN KEZDJÜNK BELE?

Nem kell mást tennünk, csak a kert sarkában kijelölni egy 1-1,5 m2-es területet, illetve beszerezni 4 darab raklapot. A raklapokat négyzetesen összeilleszteni, egymáshoz szögelni vagy csavarozni, s máris kész a saját komposztálónk. Kreativitás kérdése az egész. Az így elkészített komposztálóba rétegezve lehet hordani a növénymaradványokat. A rétegezés során falevél, faág darabok, szalma, fűnyesedék, konyhai maradványok (pl.: tojáshéj, almacsutka, banánhéj, burgonyahéj, csomagolópapír) is elfér a komposztálóban.

1. A haszonállati ürülék (nyúl, szárnyas stb.) is kiválóan hasznosítható, sőt ezek a melléktermékek gazdag tápanyagforrást is tartalmaznak.
2. A rétegezéskor mindenképpen szórjunk némi földet a rétegek közé, hogy életteret adjunk a talajlakó szervezeteknek.
3. Öntözzük rá baktériumkészítményeket, hogy gyorsabban menjenek majd végbe a bomlási folyamatok! A végterméket már néhány hónap elteltével tudjuk is hasznosítani, így nem kell az erdőbe menni virágföldért.
4. A rétegezést a következőképpen végezzük: 1 réteg lehet 10-20 cm vastagságban falevél, vagy bármi a felsorolt maradványokból, aztán 2-3 cm földréteg, majd ezt megöntözzük baktériumkészítménnyel. Következő rétegekként már variálhatjuk a maradványokat keletkezésük sorrendjében, de mindenképpen takarjuk némi földréteggel és gyorsítsuk meg a lebomlást baktériumok segítségével.
5. Az öntözési arány lehet 1-5 dl készítmény/10 liter víz, arányosan a rétegek nagyságához mérten.

TARLÓBONTÁS

Sokunknak nem elég 1-2 négyzetméter a komposztálásra. A fóliás zöldségtermesztők közül többen is kipróbálták már a készítményt erre a célra, ők helyben komposztálnak. A letermett növényeket helyben szétzúzva, Phylazonit Tarlóbontóval kezelve beforgatják a talajba. Több gazdaságban használták például a káposzta, paprika stb. maradványokra, amit lekezeltek talajbaktériummal, majd beforgatták a földbe.

Előfordul néha, hogy a gazdák nem tudnak beszerezni „érett” istállótrágyát, ezért a többségük friss, éretlen, trágyát kénytelen alkalmazni a fóliák tápanyaggal való feltöltésére. A friss trágya azonban még nem biztosít a korai növényeknek tápanyagot, ezért fel kellene tárni a benne lévő hatóanyagokat. A Phylazonit Tarlóbontó ebben a helyzetben is megoldást kínál. A lekezelt trágya rövid időn belül már alkalmas a növények táplálására.

A gyümölcsösökben a lehullott falevelet is lekezelhetjük, majd beforgatjuk a talajba, mert 1-2 hektáron már nem lehet összeszedni s komposztálóba gyűjteni. A beforgatott lomb így tápanyagként újrahasznosul, s nem kell tartani a fertőző betegségektől sem, mert a készítmény hasznos baktériumtörzsei meggátolják a gombás fertőzések terjedését. Az sem mellékes, hogy a készítmény 100%-ban környezetbarát, ezért bátran használható a biotermelésben egyaránt.


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 49. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés