Kárpátalja | 2020. 12. 03. – 16:45 |

Mikor ültessünk gyümölcsfát? Bogyósok: vegyszer nélkül. Forrás: Kárpátinfo hetilap

A globális felmelegedésnek immáron számtalan jelét tapasztaljuk a hétköznapok során. Az egyik legkirívóbb példa, hogy az utóbbi években eltűnt a tél, s vele együtt – a gyerekek legnagyobb bánatára – a hó is. De ezzel együtt azt is látni kell, hogy a klímaváltozásnak nyertesei is vannak. Például azok, akik a nálunk eddig ritka növények – kivi, datolyaszilva, füge stb. – termesztésébe fogtak. Ám az egyszerű kiskerttulajdonos egyelőre csupán azt szeretné tudni, hogy ilyenkor, november december elején sikeresen ültethető-e még gyümölcsfa. 

– Jellemző az utóbbi évek késő őszi, tél eleji időjárására, hogy a föld 20-30 cm-es mélységben egyszerűen nem fagy át. Ez pedig azt jelenti, hogy a legtöbb gyümölcsfa újév beköszöntéig bátran ültethető – magyarázza állandó szakírónk, Bodnár István okleveles kertészmérnök. – Azt tudjuk: alapvető elvárás, hogy az ültetőgödröt a fa telepítése előtt jó néhány nappal elő kell készíteni. Nos, ha az ültetőgödör földje ez idő alatt nem fagyott át, akkor a telepítéshez bátran hozzáláthatunk. Addig a korábban megvásárolt csemetét a pincében, nedves homokban tároljuk. 

– Persze vannak kivételek – folytatja a szakember. – A két legkényesebb gyümölcsünk ebben a tekintetben (is) az őszi- és a kajszibarack. Ezeket továbbra is tavasszal ajánljuk kiültetésre. A többi fa – alma, körte, cseresznye, szilva – esetében azért is ajánlott az őszi kihelyezés, mivel az enyhe, késő őszi, tél eleji napok során ezek hajszálgyökereket eresztenek, s tavasszal már úgymond helyzeti előnyből intenzív fejlődésnek tudnak indulni. 

– Több évtizedes tapasztalattal a háta mögött mit figyelt meg: a kiskerttulajdonosok mely gyümölcsfákkal bánnak ez idő tájt mostohán? 

– Az utóbbi időben háttérbe szorultak a bogyós gyümölcsök, jelesül a fekete és a piros ribizli, pedig vitaminokban mindkettő nagyon gazdag. Emellett megfeledkeztünk a vörös berkenyéről, a nemes galagonyáról, a csipkebogyóról, a kökényről. Ezek olyan vitaminbombák, amelyek vegyszer nélkül is előállíthatók. Akárcsak a tüske nélküli szeder. Továbbá egyre kevesebb birsalmát látok a háztáji kertekben, holott igen sokhasznú gyümölcs. Csak azt tudom ajánlani, hogy a cikk elején felsorolt délszaki növényekkel való kísérletezés mellett – ezek természetesen igen sok izgalmat rejtenek magukban – inkább a hagyományos gyümölcsfélék, illetve azoknak az utóbbi időben nemesített változataira helyezzük a hangsúlyt. Higgyék el, tapasztalatból mondom, ha így cselekszünk, akkor igen sok sikerélményben lesz részünk az elkövetkező években. 

Eszenyi Gábor


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 24. évfolyamának 49. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés